Versions Compared

Key

 • This line was added.
 • This line was removed.
 • Formatting was changed.

Üdvözöljük a Kréta Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer Szakképzési és Felnőttképzési Moduljának, Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer Tudásbázis oldalán!


Warning
iconfalse
titleA felnőttképzési rendszer változásait részletesen bemutató tájékoztató dokumentum

Az alábbi linken publikálásra került a megújuló felnőttképzés részletes tájékoztatója. A tájékoztató hasznos információkat és gyakran ismétlődő kérdésekre vonatkozó válaszokat tartalmaz, amely így hasznos "kisokosa" lehet a felnőttképzőknek!

A tájékoztató az alábbi linkről érhető el: https://kormany.hu/dokumentumtar/a-felnottkepzes-megujitasa-2020


Info
titleÚtmutató letöltése

A Tudásbázisunkon elérhető a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerének felhasználói útmutatója!

 A felhasználói útmutató ide kattintva PDF formátumban is letölthető!

A felnőttképzési adatszolgáltatási rendszer felhasználói útmutatója

1. Kezdőoldalon elérhető információk

A még nem azonosított látogatók számára nyújt tájékoztatás a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerének funkcióiról. Innen elérhetők a közhiteles adatokat tartalmazó nyilvántartások:

 • Felnőttképzők nyilvántartása
 • Felnőttképzési szakértők nyilvántartása

Későbbiekben innen lesznek elérhetők azok a képzések, amelyeket a felnőttképzők nyilvánossá kívánnak tenni, illetve a felnőttképzési és felnőttképzési statisztikai adatszolgáltatásből kinyerhető, elemezhető statisztikai, felnőttképzési adatok.

A kezdőoldalon a látogatók alap tájékoztatás kapnak az alábbi eljárásokról:

 • Felnőttképzési tevékenység bejelentése
 • Felnőttképzési tevékenység engedélyezése
 • Felnőttképzési szakértői tevékenység bejelentése


Info
iconfalse
titleKeresés

Írja be a keresett kifejezést a Tudásbázisban történő kereséshez! A kereséshez használhatja a csillag(*) karaktert is a keresőszavak végén. 

Livesearch
spaceKeyFAR
sizelarge
additionalpage excerpt
placeholderMegoldás keresése
typepage

Expand
titleKeresési tanácsok

Egyáltalán nem, vagy túl kevés keresési eredményt kapott?

Ha információk keresésekor az összes szó helyesírásának ellenőrzése után sem kap találatot, bővítse a keresést további eredményekért:

 • Használjon kevesebb keresési kifejezést. Használja például a „importálás” szót az „tanulók importálása” kifejezést helyett.
 • Használjon általánosabb keresési kifejezéseket. Használja például a „számítógép” vagy a „PC” szót a „laptop” helyett.

 • Használja a csillag (*) karaktert a keresőszavak végén. A óra* kifejezés például megtalálja a „órarend” és a „óralátogatás” szót is. A * használata a szavak elején vagy közepén nem működik.Info
titleA felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerben indítható eljárások

Children Display
pageA felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerben indítható eljárások

Képzési adatszolgáltatás felhasználói útmutatója

2. Tudásbázis

A tudásbázisban a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszer használatát segítő technikai, eljárási és kapcsolódó szakmai információk találhatók. A tudásbázist a könnyű és gyors elérhetőség érdekében a láblécben, jobb oldalon található linkre kattintva éri el a felhasználó.

3. Bejelentkezés, kilépés

Eljárások bejelentkezés után indíthatók. A bejelentkezés Ügyfélkapun keresztül történik. Kattintson a jobb felső sarokban található Bejelentkezés gombra, és az Ügyfélkapu bejelentkezési képernyőjén adja meg ügyfélkapus felhasználónevét és jelszavát , majd lépjen be a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerbe.

A bal felső sarokban a felhasználó névre kattintva megjelenik a kijelentkezés gomb. Erre kattintva hagyhatja el a felhasználó az alkalmazást.

4. A felhasználói felületről

A felhasználói felület illeszkedik a képernyő felbontásához. A jobb felső sarokban a fejlécben elhelyezett logó mellett jobb oldalon látható fehér kis körbe kattintva – kattintásra kékre változik – az egér elmozdításával a menü becsukódik, majd az egeret a menüsáv fölé húzva ismét kinyílik. Ezzel biztosítva a jobb helykihasználást, és az átláthatóságot. A kis körbe ismételten kattintva rögzíthető az oldalsó menü nyitott állapotban. Azon táblázatok, listák esetében, amelyek nagy mennyiségű adatot tartalmaznak, biztosítjuk a táblázat fejlécében a sorba rendezést és a keresést. A táblázat alatt találhatók a lapozó gombok.

5. Első lépések a bejelentkezés után

A sikeres bejelentkezés után a Felnőttképzési tevékenységgel kapcsolatos beadványok oldalra jut a felhasználó. Innen közvetlenül elindíthatja a felnőttképzési tevékenység bejelentésére és a felnőttképzési tevékenység engedélyezésére irányuló eljárásokat. Amennyiben a felnőttképzési szakértői tevékenység bejelentését kívánja megtenni, akkor a bal oldali menüben a szakértők nyilvántartása menüponton belül a Beadványok kezelése menüpontra kattintva teheti meg ezt.

6. A felnőttképzési adatszolgáltatási rendszer menüje

A bal oldali menüben elkülönülten szerepelnek a felnőttképzők nyilvántartásához és adatszolgáltatáshoz kapcsolódó menüpontok:

 • Beadványok – itt a felnőttképző saját beadványait és azok státuszát tekintheti meg. Az adott eljárás lezárását követően itt elérheti az eljáráshoz kapcsolódó adatokat, dokumentumokat.
 • Nyilvántartásban szereplő adatok – a felnőttképző a róla nyilvántartott adatokat tekintheti át.

Szintén a bal oldali menüből érhetők el a szakértői nyilvántartáshoz kapcsolódó menüpontok

 • Beadványok – a szakértői bejelentési eljáráshoz kapcsolódó beadványokat és azok státuszát itt tekintheti meg a szakértő.
 • Nyilvántartásban szereplő adatok – a szakértő a róla nyilvántartott adatokat tekintheti meg.

Publikus adatok is elérhetők a bejelentkezett felhasználók számára. Ezek közül a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerének nyitó állapotában a felnőttképzők nyilvántartására, és a szakértők nyilvántartására mutató menüpontok lesznek elérhetők.

A kezdő oldal bal oldali menüjében találhatók a felhasználó kezeléshez és a megjelenítéshez kapcsolódó menüpontok is.

7. Felhasználók kezelése

A Felhasználók menüpont akkor jelenik meg a baloldali menü Beállítások menüpontja alatt, ha legalább egy beadványt rögzített és aláírt a felhasználó valamely felnőttképző nevében a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerben. Amikor ez megtörténik, akkor a felhasználó az adott felnőttképzőhöz rendelődik. A szakértő nem hozhat létre további felhasználót, ő természetes személyként használhatja az alkalmazást, és követheti nyomon az elindított szakértői bejelentést.

A Felhasználók menüpontra kattintva a Felhasználók kezelése táblázatban szerkesztheti adatait illetve a táblázat alatti Új felhasználó rögzítése gombra kattintva a felhasználó adatainak megadásával új felhasználót hozhat létre. A létrehozást követően az új felhasználó, miután az ügyfélkapus azonosítást követően belép a rendszerbe, szintén eljárhat a felnőttképző nevében.

Felnőttképző által indítható eljárások

A felnőttképző a baloldali menü Felnőttképzők nyilvántartása alatti Beadványok menüpontból indíthatja el a bejelentési és engedélyezési eljárást, a szándékainak megfelelő gombra kattintva.

A bejelentésekről táblázatos formában kap tájékoztatást az az ügyfél, aki már indított eljárást. 

A listában látható a beadvány típusa, a beküldés időpontja és állapota. Az állapot oszlopban szereplő információk közül a linkre kattintva tovább léphet a felhasználó (pl. elindíthatja a befizetési folyamatot), illetve elérhetők azok a dokumentumok, amelyek az eljárás során keletkeznek. Az adott eljárás azonosítójára kattintva megtekintheti az adott eljárásra vonatkozó részletes információkat.  A beadványok listája folyamatosan bővül.

Új felnőttképző bejelentése, engedélyezése

A felnőttképzőt az eljárás elindítását követően a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszere szekcionált űrlapokon keresztül vezeti végig az adatközlés, adatrögzítés folyamatán, a felületen info-buborékok segítségével megadva a szükséges tájékoztatást.

A bejelentési és engedélyezési eljárás kapcsolata

Amennyiben az ügyfél úgy indítja el a bejelentési eljárást, hogy az engedélyezési eljáráshoz már a szükséges adatokat megadta, kérelmét rögzítette, a bejelentésnél az engedélyezéshez megadott adatokat látja, és azokat nem tudja módosítani. Kivételt képeznek ez alól a telephely adatok. A telephelyek körét bővítheti a felnőttképző.

Abban az esetben, ha az engedélyezési eljárás már lezárult, és a bejelentési eljárás elindítása és az engedélyezési eljárás lezárulta között a felnőttképző nyilvántartott adataiban változás következett be, először az adatváltoztatási eljárást javasolt lefolytatni, tekintve, hogy a bejelentési eljárás során a már a nyilvántartásban szereplő adatokat a felnőttképző nem írhatja felül.

Amennyiben először a bejelentési eljárást folytatta le az ügyfél, akkor csak azokat az adatokat kell megadni az engedélyezés kérelem folyamatában, amelyeket a bejelentési eljárás során még nem volt szükséges megadni. Ebben az esetben is csak adatváltoztatási eljárás keretében írhatók felül a nyilvántartásban már szereplő adatok. A telephelyek és a felnőttképzési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatások bővítésére viszont lehetősége van a kérelmezőnek.

Felnőttképzési szakértői tevékenység bejelentése

A szakértő a baloldali menü Szakértők nyilvántartása alatti Beadványok menüpontból indíthatja el a bejelentési eljárást.

A bejelentésről táblázatos formában kap tájékoztatást az a szakértő, aki már elindította az eljárást.

A listában látható a beküldés időpontja és állapota. Az állapot oszlopban szereplő információk közül a linkre kattintva tovább léphet a felhasználó (pl. elindíthatja a befizetési folyamatot), illetve elérhetők azok a dokumentumok, amelyek az eljárás során keletkeznek.