Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Szeretne gyorsan megismerkedni a KRÉTA-IER kezdő lépéseivel? 

Nézze meg oktatóvideónkat a KRÉTA IER használatának első lépéseiről! A videó ide kattintva nézheti meg! 

A KRÉTA IER használatának kezdő lépései

Az Iskola-Egészségügyi Rendszer modul (IER) használatának kezdetén szükségünk van néhány paraméter kezdeti értékeinek beállítására. Ezek egy részét a korábbi Sanus felhasználók, az adataik migrálásával már eleve beállítva látják, míg az új IER felhasználóknál ezen paraméterek mindegyike beállításra vár. Az alábbiakban ezen paraméterek kerülnek felsorolásra.

Kérjük, hogy minden egyes pontot figyelmesen olvasson el, és az abban leírtakat precízen, pontról-pontra hajtsa végre! 

Készítsük elő az iskolai KRÉTA admin segítségével beállított védőnő, orvos, és iskola-egészségügyi koordinátor felhasználó neveinket és jelszavainkat!

Majd a következő URL-t írjuk be az internet böngészőnk címsorába:

Ezután „ismertessük meg” a rendszerrel az orvos, és védőnő felhasználó nevünket, jelszavunkat, azaz próbáljunk meg ezekkel belépni az iskolánk KRÉTA IER moduljába. A harmadik sorban a saját iskolánk nevét kezdjük el begépelni, majd válasszuk ki a legördülő listából.

Fontos tudni!

Ne lepődjünk meg, hogy a védőnői és orvosi belépésnél egy nagy, sárga 401-es hibakód fog megjelenni. Ez normális jelenség, ezzel regisztrálja a rendszer a belépési kísérletünket.

Az iskola-egészségügyi koordinátor szerepkörhöz megadott felhasználónévvel és jelszóval kell bejelentkeznünk az iskolánk KRÉTA IER moduljába. Ez már nem ad hibaüzenetet (csak ha valamit elgépelünk esetleg).

Figyelem!

A következő beállításokat végig iskola-egészségügyi koordinátor belépéssel kell megvalósítani.

Iskola-egészségügyi személyzet beállítása

A Szervezőmunka főmenü „Személyek és iskolák” legördülő listájából kiválasztjuk a „Védőnők” pontot, majd - ha látjuk magunkat felhasználóként már beírva (Sanusok) - akkor ezt a tételt megnyitjuk szerkesztésre, ha nem látjuk magunkat felvéve, akkor a Létrehozás gombra kattintva felvisszük az adatainkat, mint védőnő.

Mindkét esetben a második sorban lévő „Felhasználó” legördülő listából ki kell választanunk a belépéskor megadott felhasználó nevünket.

A többi mezőnél, a piros csillaggal jelöltek a kötelezően kitöltendő mezők.

Az iskolaorvos(ok) beállításánál hasonlóan járunk el.

A Szervezőmunka főmenü „Személyek és iskolák” legördülő listájából kiválasztjuk az Iskolaorvosok pontot, majd - ha látjuk magunkat felhasználóként már beírva (Sanusok) - akkor ezt a tételt megnyitjuk szerkesztésre, ha nem látjuk magunkat felvéve, akkor a Létrehozás gombra kattintva felvisszük az adatainkat, mint iskolaorvos.

Mindkét esetben a második sorban lévő „Felhasználó” legördülő listából ki kell választanunk a belépéskor megadott felhasználó nevünket.

Iskolaorvosként fontos, hogy az EESZT-be való jelentéshez szükséges EESZT azonosító is legyen kitöltve, aminek a képzése a következő: egy nagy O betű, mint orvos, és közvetlenül utána a pecsét szám.

Ha lentebb görgetjük ezt a menüt, akkor látjuk a „Szűrési státuszok alapértelmezett szövegei” panelt. Itt, ha a jobb oldalon lévő „Normál státuszok” gombot megnyomjuk, akkor a program feltölti alapértelmezett negatív státusszal az itt lévő mezőket. Ezeket a mezőket szabadon tudja az orvos szerkeszteni saját ízlésének megfelelően. 

A mentés után az így beállított alapértelmezett negatív státusz szövegek fognak megjelenni a tanulók orvosi szűréseinél. Ahol van Asszisztens felhasználó, ott ezt az orvos felhasználó be tudja állítani az „Egyéb munkatársak” menüpontban.

Védőnő, Orvos osztályhoz rendelése

Ahhoz, hogy az egyes osztályok tanulóihoz szűréseket vigyünk fel, előzetesen hozzá kell rendelni az adott védőnőhöz, orvoshoz az általa ellátott osztályokat.

Ezt a Szervezőmunka főmenü legalsó, „Védőnő, Orvos beállítás” almenüjében, vagy az „Osztályrend” almenüben tudjuk megtenni.

A program első használatánál, a kezdő lépések részeként, célszerű a „Védőnő, Orvos beállítás” almenüt használni.

Itt ki tudjuk választani az első oszlopban lévő checkbox-ok (négyzetek) segítségével, hogy mely osztályokat szeretnénk hozzárendelni az adott orvoshoz, védőnőhöz. Az osztályok kiválasztása után az „Orvos beállítása”, ill. „Védőnő beállítása” gombokat megnyomva a hozzárendelést végre tudjuk hajtani.

Feladatellátási helyek szerkesztése

A Szervezőmunka főmenü, Feladatellátási helyek almenüjének szerkesztésével számos kezdeti paramétert be tudunk állítani a program használatához. A Feladatellátási helyek szerkesztése (továbbiakban FEH) funkcióban az alábbi adatokat lehet megadni

Feladatellátási hely szerkesztése -Alapadatok

Név

A Feladatellátási hely megnevezése, neve

Rövid név

A rövid név sorba beírhatunk a hivatalos FEH névnél rövidebb, számunkra könnyebben felismerhető nevet is. Célszerű olyan nevet választani, ahogyan a mindennapi munkánk során meg szoktuk nevezni az adott iskolát, ill. annak telephelyét. Ez az általunk megadott rövid név fog megjelenni a későbbiekben a felső FEH választó legördülő listában.

Kiválasztható

Ha nem szeretnénk valamely iskolai telephelyünket (FEH-t) megjeleníteni (pl. kollégium, AMI, ahol nincs iskola-egészségügyi tevékenység), akkor ebből a checkbox-ból el tudjuk távolítani a pipát, és így nem lesz kiválasztható az adott telephelyünk a FEH választó legördülő listából.

Adatszolgáltatásért felelős orvos

Itt tudjuk kiválasztani, hogy az adott FEH-en, melyik orvos felhasználó jelenjen meg az éves jelentés első lapján.

Adatszolgáltatásért felelős védőnő

Itt tudjuk kiválasztani, hogy az adott FEH-en, melyik védőnő felhasználó jelenjen meg az éves jelentés első lapján.

Szervezeti egység 9 jegyű azonosítója (körzet kód)

a finanszírozási szerződés szerinti 9 jegyű kódot kell ide beírni.

EÜ. szolgáltató 6 jegyű azonosítója

A működési engedélyben is szereplő, 6 jegyű azonosító, ami elé egy nagy „E” betűt kell írni, és szóköz nélkül továbbírni a 6 számjegyet.

EESZT bejelentkezés

Az EESZT-be való jelentés feltétele, hogy az Egészségügyi Szolgáltató korábban már regisztrációval rendelkezzen az EESZT-nél. További információk: https://e-egeszsegugy.gov.hu

Feladatellátási hely szerkesztése - Rendszerparaméterek panel

Fogalmak


Induló napló sorszám

Ettől a naplósorszámtól indulóan fogja a program a beutalóknál a naplósorszám utolsó négy számjegyét képezni (pl. 1001) (A naplósorszám 8 jegyű. Az első négy számjegyet az aktuális napi dátumból automatikusan képezi a program.) Az intézményen belül, minden további FEH-en más-más induló naplósorszámot kell beállítani. (pl. 2001, 3001, stb.)

Utolsó naplósorszám

Automatikusan képződik. Értéke az adott napig létrehozott beutalók számától függ.

Leletre kerülő jogszabályi hivatkozás

Lehetőség van a leleten jogszabályi hivatkozást megjeleníteni.

Szűrésnél az alkalmassági vizsgálatok adatblokk alapértelmezetten nyitva jelenik meg

Ha kipipáljuk az itt található checkboxot, akkor az orvosi szűréseknél az alkalmassági vizsgálatok adatblokk nyitva fog megjelenni. Ezt technikumok, szakképző iskolák esetében célszerű bejelölni, hiszen ott a legtöbb orvosi szűrés egyben alkalmassági vizsgálat is. Az alkalmassági vizsgálatok adatblokk a Tanulók főmenüben az orvosi szűréseknél tanulónként is nyitható, zárható, az alapértelmezett beállítástól függetlenül.

Alapszűrés leleten a felső megjegyzés jelenjen meg

A checkbox bejelölésével a védőnői szűrés leletén meg fog jelenni az alapszűrés felső megjegyzése.

Hallásvizsgáló eszköz neve (leletre)

Az ide beírt név fog megjelenni a leleten.

Alapértelmezett hallásküszöb érték

Az itt beállított érték fog megjelenni a védőnői szűrés, hallásszűrés táblájában.

Alapértelmezett hallásvizsgálati érték

A védőnői szűrés hallásvizsgálatnál lévő legördülő lista alapértelmezett negatív státusz szövegét lehet itt beállítani.

Nem végzünk hallásszűrést

Ha ezt a checkbox-ot kipipáljuk, akkor a védőnői alapszűrés hallásvizsgálati táblája inaktív lesz, és a leleten nem fog megjelenni.

Alapszűrés felső megjegyzés alapértelmezett szöveg

Az itt megadott szöveg fog megjelenni a védőnői alapszűrések felső megjegyzésében, ha a Felvitel gomb megnyomása után nem az előző szűrés másolását kérjük, hanem teljesen új – negatív státusszal feltöltött – alapszűrést nyitunk meg.

Alapszűrés alsó megjegyzés alapértelmezett szöveg

Az itt megadott szöveg fog megjelenni a védőnői alapszűrések alsó megjegyzésében, ha a Felvitel gomb megnyomása után nem az előző szűrés másolását kérjük, hanem teljesen új – negatív státusszal feltöltött – alapszűrést nyitunk meg.

Továbbküldésnél teljes nyomtatás

Ha ezt a checkbox-ot bejelöljük, akkor a beutalók nyomtatásánál a beutaló nyomtatvány szövegét is nyomtatni fogja a program, nem csak a beutaló szövegét. Tehát ilyenkor egy üres lapot helyezhetünk a nyomtatóba, nem szükséges beutaló nyomtatványt használnunk.