Ebben a menüpontban van lehetőségünk órarendet importálni Excel táblázatból.

Ennek előfeltétele, hogy a rendelkezésünkre álljon egy olyan táblázat, amely tartalmazza a szükséges adatokat.


Ilyen táblázatot létrehozhatunk:


A sablon eléréséhez kattintson az   gombra, majd nyissa meg vagy mentse el a táblázatot.

 • Hetirend: az Adatszótárak/Hetirend típusai pontban megadott hetirendek közül lehet megadni (pl. Minden héten; A hét; B hét stb.)
 • Nap: a nap megnevezése, ügyelve az elgépelésekre (kis- és nagybetű nem számít)
 • Óra (napon belül): az óra sorszáma a tanítási napon belül (olyan sorszám legyen, amely szerepel az aktív csengetési rendben)
 • Osztály: az osztály neve, ha az egész osztálynak, vagy egy osztálybontásnak tartunk órát (ha nincs ilyen nevű osztály a rendszerben, akkor ez rögzítésre kerül)
 • Csoport: a csoport neve, csoport- vagy osztálybontás esetén (ha nincs ilyen nevű csoport a rendszerben, akkor ez rögzítésre kerül)
 • Tantárgy: az óra tantárgya (ha nincs ilyen nevű tantárgy a rendszerben, akkor ez rögzítésre kerül)
 • Tanár: az órát tartó pedagógus neve (az alkalmazottak listájában szerepelnie kell)
 • Helyiség: a tanóra helyisége (ha nincs ilyen nevű helyiség a rendszerben, akkor ez rögzítésre kerül)


 1. Az importáláshoz állítsuk be a következő jellemzőket:


 2.  gombra kattintva válasszuk ki azt az Excel fájlt, ami az órarendünk adatait tartalmazza. A kiválasztott Excel fájl neve alatt megjelenő gombra kattintva egy felugró ablakban megtekinthetjük az órarend importálása előtt az importálás adatait:


  Az ablakban a baloldali füleken kiválasztható elemek (Tantárgy, Osztály, Csoport, Tantárgyfelosztás, Terem, Órarend) bármelyikét kiválasztva tételesen is megtekinthető az, hogy az importálás során milyen változás történik a tartalomban.
  A 'Nem importálható sorok'-fülön megjelenő sorok tájékoztatnak arról, hogy az Excel-táblában milyen nem importálható sorok találhatók. Ezeket kijavítva ha az 'Összefoglalás'-fülön a 'Nem importálható' oszlopban nem találunk pozitív értékeket, akkor  az gombra kattintva véglegesíthetjük az adatok importálását.

 1. Kattintsunk a  gombra.


Ha a feltöltés sikeres volt, akkor a program az e-Napló/Tanári órarendek oldalra navigál minket.

Ha a feltöltés során hiba lépett fel, akkor erről hibaüzenetet kapunk, amely alapján módosíthatjuk az importálandó órarendet vagy a rendszerünk adatait.

Az órarend importálásakor a feladatellátási hely beállítását a program csak akkor veszi figyelembe, ha az órarendben van olyan osztály vagy csoport amely még nem szerepel a KRÉTA rendszerben. Ilyen esetben az osztályt vagy csoportot a megadott feladatellátási helyhez fogja hozzárendelni, de ez természetesen később módosítható.  Abban az esetben ha már léteznek az osztályok ill. csoportok a rendszerben, akkor az importáláskor beállított a feladatellátási hely nem módosítja az adatokat. 


A jelenlegi, érvényes órarend az exportálási gomb megnyomásával Excel file-ba lekérhető, lementhető.