Üdvözöljük a Kréta Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer Szakképzési és Felnőttképzési Moduljának, Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer Tudásbázis oldalán!


Az alábbi linken publikálásra került a megújuló felnőttképzés részletes tájékoztatója. A tájékoztató hasznos információkat és gyakran ismétlődő kérdésekre vonatkozó válaszokat tartalmaz, amely így hasznos "kisokosa" lehet a felnőttképzőknek!

A tájékoztató az alábbi linkről érhető el: https://kormany.hu/dokumentumtar/a-felnottkepzes-megujitasa-2020


A Tudásbázisunkon elérhető a képzési adatszolgáltatásra vonatkozó felhasználói útmutató!

 A felhasználói útmutató ide kattintva PDF formátumban is letölthető!

A felnőttképzési adatszolgáltatási rendszer felhasználói útmutatója

1. Kezdőoldalon elérhető információk

A még nem azonosított látogatók számára nyújt tájékoztatás a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerének funkcióiról. Innen elérhetők a közhiteles adatokat tartalmazó nyilvántartások:

 • Felnőttképzők nyilvántartása
 • Felnőttképzési szakértők nyilvántartása

Későbbiekben innen lesznek elérhetők azok a képzések, amelyeket a felnőttképzők nyilvánossá kívánnak tenni, illetve a felnőttképzési és felnőttképzési statisztikai adatszolgáltatásből kinyerhető, elemezhető statisztikai, felnőttképzési adatok.

A kezdőoldalon a látogatók alap tájékoztatás kapnak az alábbi eljárásokról:

 • Felnőttképzési tevékenység bejelentése
 • Felnőttképzési tevékenység engedélyezése
 • Felnőttképzési szakértői tevékenység bejelentése


Írja be a keresett kifejezést a Tudásbázisban történő kereséshez! A kereséshez használhatja a csillag(*) karaktert is a keresőszavak végén. 

Egyáltalán nem, vagy túl kevés keresési eredményt kapott?

Ha információk keresésekor az összes szó helyesírásának ellenőrzése után sem kap találatot, bővítse a keresést további eredményekért:

 • Használjon kevesebb keresési kifejezést. Használja például a „importálás” szót az „tanulók importálása” kifejezést helyett.
 • Használjon általánosabb keresési kifejezéseket. Használja például a „számítógép” vagy a „PC” szót a „laptop” helyett.

 • Használja a csillag (*) karaktert a keresőszavak végén. A óra* kifejezés például megtalálja a „órarend” és a „óralátogatás” szót is. A * használata a szavak elején vagy közepén nem működik.Képzési adatszolgáltatás felhasználói útmutatója


2. Tudásbázis

A tudásbázisban a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszer használatát segítő technikai, eljárási és kapcsolódó szakmai információk találhatók. A tudásbázist a könnyű és gyors elérhetőség érdekében a láblécben, jobb oldalon található linkre kattintva éri el a felhasználó.

3. Bejelentkezés, kilépés

Eljárások bejelentkezés után indíthatók. A bejelentkezés Ügyfélkapun keresztül történik. Kattintson a jobb felső sarokban található Bejelentkezés gombra, és az Ügyfélkapu bejelentkezési képernyőjén adja meg ügyfélkapus felhasználónevét és jelszavát , majd lépjen be a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerbe.

A bal felső sarokban a felhasználó névre kattintva megjelenik a kijelentkezés gomb. Erre kattintva hagyhatja el a felhasználó az alkalmazást.

4. A felhasználói felületről

A felhasználói felület illeszkedik a képernyő felbontásához. A jobb felső sarokban a fejlécben elhelyezett logó mellett jobb oldalon látható fehér kis körbe kattintva – kattintásra kékre változik – az egér elmozdításával a menü becsukódik, majd az egeret a menüsáv fölé húzva ismét kinyílik. Ezzel biztosítva a jobb helykihasználást, és az átláthatóságot. A kis körbe ismételten kattintva rögzíthető az oldalsó menü nyitott állapotban. Azon táblázatok, listák esetében, amelyek nagy mennyiségű adatot tartalmaznak, biztosítjuk a táblázat fejlécében a sorba rendezést és a keresést. A táblázat alatt találhatók a lapozó gombok.

5. Első lépések a bejelentkezés után

A sikeres bejelentkezés után a Felnőttképzési tevékenységgel kapcsolatos beadványok oldalra jut a felhasználó. Innen közvetlenül elindíthatja a felnőttképzési tevékenység bejelentésére és a felnőttképzési tevékenység engedélyezésére irányuló eljárásokat. Amennyiben a felnőttképzési szakértői tevékenység bejelentését kívánja megtenni, akkor a bal oldali menüben a szakértők nyilvántartása menüponton belül a Beadványok kezelése menüpontra kattintva teheti meg ezt.

6. A felnőttképzési adatszolgáltatási rendszer menüje

A bal oldali menüben elkülönülten szerepelnek a felnőttképzők nyilvántartásához és adatszolgáltatáshoz kapcsolódó menüpontok:

 • Beadványok – itt a felnőttképző saját beadványait és azok státuszát tekintheti meg. Az adott eljárás lezárását követően itt elérheti az eljáráshoz kapcsolódó adatokat, dokumentumokat.
 • Nyilvántartásban szereplő adatok – a felnőttképző a róla nyilvántartott adatokat tekintheti át.

Szintén a bal oldali menüből érhetők el a szakértői nyilvántartáshoz kapcsolódó menüpontok

 • Beadványok – a szakértői bejelentési eljáráshoz kapcsolódó beadványokat és azok státuszát itt tekintheti meg a szakértő.
 • Nyilvántartásban szereplő adatok – a szakértő a róla nyilvántartott adatokat tekintheti meg.

Publikus adatok is elérhetők a bejelentkezett felhasználók számára. Ezek közül a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerének nyitó állapotában a felnőttképzők nyilvántartására, és a szakértők nyilvántartására mutató menüpontok lesznek elérhetők.

A kezdő oldal bal oldali menüjében találhatók a felhasználó kezeléshez és a megjelenítéshez kapcsolódó menüpontok is.

7. Felhasználók kezelése

A Felhasználók menüpont akkor jelenik meg a baloldali menü Beállítások menüpontja alatt, ha legalább egy beadványt rögzített és aláírt a felhasználó valamely felnőttképző nevében a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerben. Amikor ez megtörténik, akkor a felhasználó az adott felnőttképzőhöz rendelődik. A szakértő nem hozhat létre további felhasználót, ő természetes személyként használhatja az alkalmazást, és követheti nyomon az elindított szakértői bejelentést.

A Felhasználók menüpontra kattintva a Felhasználók kezelése táblázatban szerkesztheti adatait illetve a táblázat alatti Új felhasználó rögzítése gombra kattintva a felhasználó adatainak megadásával új felhasználót hozhat létre. A létrehozást követően az új felhasználó, miután az ügyfélkapus azonosítást követően belép a rendszerbe, szintén eljárhat a felnőttképző nevében.

Felnőttképző által indítható eljárások

A felnőttképző a baloldali menü Felnőttképzők nyilvántartása alatti Beadványok menüpontból indíthatja el a bejelentési és engedélyezési eljárást, a szándékainak megfelelő gombra kattintva.

A bejelentésekről táblázatos formában kap tájékoztatást az az ügyfél, aki már indított eljárást. 

A listában látható a beadvány típusa, a beküldés időpontja és állapota. Az állapot oszlopban szereplő információk közül a linkre kattintva tovább léphet a felhasználó (pl. elindíthatja a befizetési folyamatot), illetve elérhetők azok a dokumentumok, amelyek az eljárás során keletkeznek. Az adott eljárás azonosítójára kattintva megtekintheti az adott eljárásra vonatkozó részletes információkat.  A beadványok listája folyamatosan bővül.

Új felnőttképző bejelentése, engedélyezése

A felnőttképzőt az eljárás elindítását követően a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszere szekcionált űrlapokon keresztül vezeti végig az adatközlés, adatrögzítés folyamatán, a felületen info-buborékok segítségével megadva a szükséges tájékoztatást.

A bejelentési és engedélyezési eljárás kapcsolata

Amennyiben az ügyfél úgy indítja el a bejelentési eljárást, hogy az engedélyezési eljáráshoz már a szükséges adatokat megadta, kérelmét rögzítette, a bejelentésnél az engedélyezéshez megadott adatokat látja, és azokat nem tudja módosítani. Kivételt képeznek ez alól a telephely adatok. A telephelyek körét bővítheti a felnőttképző.

Abban az esetben, ha az engedélyezési eljárás már lezárult, és a bejelentési eljárás elindítása és az engedélyezési eljárás lezárulta között a felnőttképző nyilvántartott adataiban változás következett be, először az adatváltoztatási eljárást javasolt lefolytatni, tekintve, hogy a bejelentési eljárás során a már a nyilvántartásban szereplő adatokat a felnőttképző nem írhatja felül.

Amennyiben először a bejelentési eljárást folytatta le az ügyfél, akkor csak azokat az adatokat kell megadni az engedélyezés kérelem folyamatában, amelyeket a bejelentési eljárás során még nem volt szükséges megadni. Ebben az esetben is csak adatváltoztatási eljárás keretében írhatók felül a nyilvántartásban már szereplő adatok. A telephelyek és a felnőttképzési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatások bővítésére viszont lehetősége van a kérelmezőnek.

Felnőttképzési szakértői tevékenység bejelentése

A szakértő a baloldali menü Szakértők nyilvántartása alatti Beadványok menüpontból indíthatja el a bejelentési eljárást.

A bejelentésről táblázatos formában kap tájékoztatást az a szakértő, aki már elindította az eljárást.

A listában látható a beküldés időpontja és állapota. Az állapot oszlopban szereplő információk közül a linkre kattintva tovább léphet a felhasználó (pl. elindíthatja a befizetési folyamatot), illetve elérhetők azok a dokumentumok, amelyek az eljárás során keletkeznek.

A Felnőttképző rendszerben indítható eljárások részletes leírását ide kattintva olvashatja el!