A funkció leírásának feltöltése folyamatban van!A 2020/2021. tanévtől elérhető a Szakképzési juttatások menüpont:


A Szakképzési juttatások menüpontban az intézmény tanulói jelennek meg adataikkal, valamint keresési és szűrési lehetőséggel:


A rendszer megvizsgálja és megjeleníti a tanulók jogosultságát a szakképzési ösztöndíj tekintetében.


Szakképzési ösztöndíjra jogosult az a tanuló, aki


Fontos, hogy csak abban az esetben számol és jelenít meg a Rendszer Szakképzési juttatást a menüpontban, ha az intézményben az Ellátott köznevelési feladat(ok) helyesen vannak beállítva (Nyilvántartás / Intézményi menüpont), és ezek a megfelelő osztályokhoz hozzá vannak rendelve (Nyilvántartás / Osztály / Feladatellátási hely).


A Tanulói lista felett található export funkcióval letölthető Excel fájl segítségével a rendszerben tárolt adatok egyszerűbben leellenőrizhetők.


A Nyilvántartás / Osztályok menüpontban szükséges jelölni, hogy az adott osztály Jogviszony típusa (tanulói / felnőttképzési) milyen?
Amennyiben egy osztályban Tanulói és Felnőttképzési jogviszonnyal vegyesen vannak tanulók, akkor a Tanulói listában többes módosítással az osztálytól eltérő Tanulókat ki kell jelölni, és a Módosítás gombbal elérhető Többes módosításkor megjelenő adatlap Tanügy fülén kell átállítani a Jogviszony típusát.


A Tanulói adatlap kiegészült a Szakképzési juttatások füllel:


A Szakképzési juttatások fül Ösztöndíj adatait az adott KRÉTA renszerben az adminisztrátorok tudják szerkeszteni, a tanuló Ösztöndíj jogosultság mértékét a rendszer automatikusan jeleníti meg, míg a Tanuló Bankszámla adatait a tanuló és/vagy a Törvényes képviselőnek beállított Gondviselóje/i tudja megadni, szerkeszteni.


A KRÉTA rendszerben törvényes képviselőnek jelölt teljes (azaz bővített) jogú Gondviselő a rendszerbe belépve, saját nevére kattintva elérhető Saját adatlap felületen tudja beállítani a tanuló Bankszámla adatait a Szakképzési juttatásokkal kapcsolatban.


A "Ceruza" ikonra kattintva kezdhető meg a szerkesztés, majd a "Mentés" gomb segítségével rögzülnak a felvitt adatok.


A Bankszámlaszám tulajdonosát a listából saját / szülő / egyéb típusokból szükséges kiválasztani, beállítani.


Az egyes pénzintézeti összeolvadásokkal kapcsolatban előfordulhat, hogy az ügyfél számára még a régi, már megszűnt pénzintézetben kapott bankszámlaszám megmaradt, azonban a rendszerben lévő ellenőrző mechanizmusba ezek az átvitt, már nem létező pénzintézetek nem kerültek be. Ha ilyet tapasztalnak, kérjük, hogy az intézmények a saját Bejelentő felületükön keresztül a pénzintézet megnevezésével, a teljes bankszámlaszámot küldjék meg számunkra. Az Ösztöndíj alapadatok és az Ösztöndíj utalással kapcsolatos adatok hiányos megadására vonatkozó Dashboard figyelmeztetések jelennek meg az admin felületen.


Az érintett intézmények 2020/21-es tanévi felületén a Testreszabás menüpont alján új Beállítási szekció érhető el a Juttatás adatok frissítése funkcióval. A gombra kattintva a KRÉTA rendszere újra generálja az ÖSSZES tanuló jutattási adatait (jogosultság, nem jogosultság oka, ösztöndíj összege) a következő juttatás határnapra! A tanulók számától függően tovább is eltarthat a folyamat.