Page tree

Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Section

Első lépések


Section
bordertrue

Tartalomjegyzék


Livesearch
spaceKeyIFM
sizelarge
additionalpage excerpt
placeholderMegoldás keresése
typepage

A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modul bemutatása

A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modul (KRÉTA-IFM) az angol és német nyelv fejlesztését egyéni tanulásként támogató eszköz, mely egy modern felületen, játékos, érdekes feladatok segítségével biztosítja a nyelvi kompetenciáitok fejlődését.

Hogyan érhető el a KRÉTA IFM?

Az IFM a KRÉTA Digitális Kollaborációs Térből (DKT), valamint közvetlenül az Idegennyelvi Felkészítő Modul Diák Felület weboldaláról is elérhető számotokra, a KRÉTA-s bejelentkezési adataitokkal.

Hogyan érhető el a KRÉTA IFM?

Belépés az IFM tanulói felületére a KRÉTA tanulói appon keresztül

  1. Nyissuk meg a KRÉTA tanulói applikációt
  2. Kattintsunk az alsó menüsorra a "Beállítások" - ra
  3. Kattintsunk a "Nyelvtanulás" gombra

Az Idegennyelvi Felkészítő Modul (IFM) módszertana

Az IFM Diák Felület módszertani elemei évtizedes tanári munka és több tízezer tanított óra elemzésének eredményeként alakultak ki, melyek az alábbi területeket fedik le:

Motiváció

Ha te is egy olyan nyelvtanuló vagy, aki sok mindent kipróbált már, de még mindig úgy érzi, hogy nem elég jó az angol vagy a német nyelvtudása. Az IFM Tanuló Felület számára a legfontosabb a te motivációd fenntartása. Erre van szükség ahhoz, hogy elfelejtsd, hogy tanulsz, belefeledkezz a történetbe, az érdekes videókba. És ez vezet majd a sikeres nyelvtanuláshoz, a céljaid eléréséhez.

Tanulás lépésről lépésre

Az IFM Diák Felület leckéivel gyakorlati tudásra  tehetsz szert, a leckék videóiban valós élethelyzeteken keresztül, valamint a több mint 9000 élő kifejezés segítségével gyakorlati alapon sajátíthatod el a nyelvet. Használd a modult rendszeresen, naponta legalább 10-15 percen keresztül, és akár fél éven belül eljuthatsz odáig, hogy magabiztosan tudj megszólalni bármilyen élethelyzetben!

Egyéni, személyre szabott tudás

A tapasztalatok szerint az válik sikeres nyelvtanulóvá, aki a nagy célt (a tökéletes nyelvtudáshoz vezető utat) le tudja bontani kisebb, akár napi célokra is. Ha akarod, az IFM Diák Felületén Max professzor, a te személyes nyelvtanárod naponta lát el feladatokkal, egy–egy kisebb lépésre bontva a magabiztos angol vagy német tudáshoz vezető utad.

A használat rendszeressége

Megvizsgáltuk a nyelvtanulóink felhasználói szokásait, arra keresve a választ, hogy miben emelkedtek ki azok, akik igazán komoly sikereket értek el ebben az alkalmazásban. A begyűjtött adatok alapján kiderült, hogy akadnak, akik egy hét után feladják, és hagyják, hogy más dolgok elvonják a figyelmüket a nyelvtanulásról. Ugyanakkor az is kiviláglott, hogy azok a felhasználók, akik rövidebb időintervallumokban, viszont rendszeresen, hetente több alkalommal tanulják a nyelvet, azok háromszor gyorsabban érik el a céljaikat a rendszertelenül bejelentkezőkhöz képest.

A feladat tehát egyszerű: lendülj túl az első héten, és ezután már rutinná válik a nyelvtanulás, és senki nem állíthat meg a fejlődésben!  Oldj meg feladatokat, gyűjtsd a pontokat (XP), és lépj szintet majd rangot, hogy kitűnj a többi tanuló közül a heti versenyben!

Az IFM Diák Felület használatához szükséges nyelvtudás

Az alkalmazás használata biztosan segítséget nyújt neked, bármilyen nyelvi szinten is legyél, még csak előzetes tudásra sincs szükséged a tanuláshoz. Lehetsz teljesen kezdő vagy felsőfokú nyelvvizsgára készülő tanuló, az IFM Diák Felületén meg fogod találni a neked való feladatokat A1-től C1-es szintig.

Ha nem vagy biztos benne, hogy pontosan hol is tart a nyelvtudásod, a bejelentkezéskor töltsd ki a szintfelmérő tesztünket és máris a megfelelő nyelvi szinten kezdheted az időutazást. De ha elég magabiztos és céltudatos vagy, és közép- vagy felsőfokon tennéd magad próbára, válaszd rögtön a Gyakorlott vagy Kismester szintek valamelyikét bejelentkezéskor!

A nyelvi fejlődés üteme

Az IFM Diák Felület hatalmas, több mint három évnyi tanuláshoz elegendő olvasás, írás, szövegértés és beszéd tananyaggal rendelkezik.

Az IFM Diák Felület nem a megszokott nyelvtanulási módszereket követi, abban az értelemben mindenképpen legalábbis, hogy a nyelvi készségek fejlesztésében elsősorban a játékos forma, valamint az élőbeszédszerűség, a nyelvi kapcsolóelemek együttes használatának dominanciája jellemzi.

Függetlenül attól, hogy te milyen szinten állsz, a módszer ugyanaz. Hogy mennyit használod az alkalmazást és ezáltal milyen gyorsan fejlődsz, az rajtad áll, de már napi 15 perc használattal is körülbelül 2000-2500 szavas kifejezéstárat is el lehet sajátítani egy éven belül, ami már remek alapot biztosít például az érettségire vagy egy középfokú nyelvvizsgára való felkészüléshez.

Nyelvi szintek

Az IFM Diák Felületen található valamennyi feladat a Közös Európai Referenciakeret (KER, a nyelvtudás szintjének egységes meghatározására szolgáló útmutató) által meghatározott elvárásrendszert figyelembe véve került kialakításra, illetve besorolva különböző nyelvi szintekre, az A1 – Minimumszinttől a C1 – Mesterfokig.

A Magyarországon akkreditált nyelvvizsgák szintén a KER alapján mérik a nyelvtudást, így ebben a tekintetben is teljes az összhang.

A Modul játékos kerettörténete és szereplői

Az IFM Diák Felületének logikai felépítése egy játékos kerettörténeten alapul, mely szerint Max professzor, a távoli jövőben (2157-ben) élő szórakozott tanár egy napon azt tapasztalja, hogy egy, a Föld légkörén átrepülő, majd a felszínbe csapódó üstökös miatt titokzatos módon minden ember elvesztette a kommunikációs képességeit.

Kommunikáció nélkül az emberek bármit mondhatnak, amit csak akarnak és mások azt úgy értelmezhetik, ahogy azt ők érteni szeretnék. A rengeteg félreértés következtében az emberek elferdítik az igazságot és elveszítik az egymás iránti tiszteletet. Hirtelen mindenhol teljes káosz alakul ki.

A professzor tudja, mi okozta ezt a káoszt: az üstökös. Tudja, hogy az embereknek nem így kellene viselkedniük. Ezért épít egy időgépet, hogy hű társával Ralph kutyussal visszamehessen az időben és valamilyen úton megállítsa az üstökös becsapódását.

Amikor beindítja az időgépét, csak néhány évtizedet szeretne visszamenni a múltba, de az utazás közben valami hiba történik és végül az őskorban találja magát.

Max professzornak most nagyon szüksége van a segítségedre ahhoz, hogy elegendő csillagot szerezzen, hogy egy-egy korszakkal előrébb jusson.

Ha sikerrel jársz, segíthetsz Max professzornak visszatérni 2157-be, hogy elpusztítsa az üstököst. Ezután nincs más hátra, mint élvezni a közös jövőnket egy olyan világban, ahol az emberek képesek kommunikálni és harmóniában élni egymással.

A játék során 12 szigeten és 12 történelmi koron át vezet az utad. Minden szigeten egyre magasabb nyelvi szinttel kell szembenézned, amivel folyamatosan gyarapítod a szókincsedet, a nyelvtani tudásod, a hallás és szövegértésed egyaránt. A legújabb fejlesztésünknek köszönhetően már a beszédet is gyakorolhatod egy-egy mindennapi élethelyzetben. Ezek együttesen segítenek utadon, hogy végül felsőfokú tudásra tegyél szert.

Ismerkedj meg a KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modul használatával!

Ide kattintva ismerkedj meg a KRÉTA-IFM használatával és az első lépésekkel!