Page tree

Versions Compared

Key

 • This line was added.
 • This line was removed.
 • Formatting was changed.

Hogyan kell bejelentkezni a rendszerbe? 

A Nemzeti Felnőttképzési és Szakképzési Hivatal által küldött levélben szerepel a felhasználónév és jelszó, amely segítségével be tud lépni a programba a https://mer.e-kreta.hu/ webcímen!

Mi a teendő az első bejelentkezés után? 

Első lépésként a rendszerben szereplő email címét kell megerősítenie  felhasználónak. Kérjük, ellenőrizze - és ha szükséges módosítsa - az email címét, majd kattintson a MENTÉS gombra! A rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre, az ebben szereplő linkre kattintva tudja az email címét megerősíteni!

Nem kaptam visszaigazoló emailt, mi a teendő? 

Amennyiben nem kapta meg a visszaigazoló emailt, kérjük ellenőrizze a postaládájában a "Levélszemét" vagy "Átnézendők" mappákat is, hogy ott esetleg megjelenik-e a visszaigazoló email, valamint kérjük ellenőrizze a program felületén, hogy biztosan jó email címet állított-e be és a jobb felső sarokban látható boríték ikonra kattintva, küldje el újra a visszaigazoló email kérését. 

Abban az esetben, ha továbbra sem kapja meg a visszaigazoló emailt, próbálja meg egy másik email cím megadásával a levélküdést. 

Nem jelenik meg az Adatfeltöltés funkció. Mi lehet a probléma? 

Az Adatfeltöltés funkció csak az email cím megerősítése után jelenik meg, tehát első lépésként meg kell erősítenie az email címét!

Az adatoknál tévesen szerepelnek a cég adatai. Tudom-e ezeket módosítani? 

A MER rendszerben szereplő céges adatok az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által megküldött adatforrásból kerültek a programba betöltésre, ezen adatok módosítására - az email cím kivételével - a felhasználónak nincs lehetősége. Ilyen esetben, kérjük írja meg az ugyfelszolgalat@ekreta.hu email címre a helyesnek vélt adatokat, amelyet - megfelelő jogszabályi ellenőrzés után - továbbítunk az NSZFH munkatársainak, és ha szükséges módosítjuk a rendszerben.

Tájékoztatjuk, hogy a rendszerben történő adatfeltöltést az esetlegesen tévesen szereplő adatok nem befolyásolják, az adatszolgáltatást, így is teljesíthetik. 

Hogyan kell az adatokat feltölteni? 

Az adatfeltöltéshez töltse le a képernyő jobb felső sarkában szerepló SABLON... gombra kattintva az Excel formátumú sablonfájlt, majd az adatok kitöltése után a FÁJL CSATOLÁSA gombra kattintva csatolja az adatszolgáltatáshoz a fájlt, majd a FÁJL FELTÖLTÉSE gombra kattintva feltöltheti az adatokat. 

Az Adafeltöltés funkcióban a "Jelenleg nem lehet adatot feltölteni" üzenet jelenik meg. 

Ha a "Jelenleg nem lehet adatot feltölteni", akkor kérjük próbálja meg egy későbbi időpontban az adatfeltöltést.

Abban az esetben, ha éppen feltöltötte az adatokat - akkor a feldolgozás végéig - nem tud újabb adatot szolgáltatni! 

Az Adatfeltöltés funkcióban a FELTÖLTÖTT lapra kattintva nézheti meg a feltöltött dokumentumokat és azok feldolgozási állapotát. 

Mit jelent a Sikertelen feldolgozás üzenet? 

Abban az esetben ha a "Sikertelen feldolgozás" üzenetet látja, akkor a rendszer nem tudta betölteni az adatokat. Ilyenkor ellenőrizze, hogy a sablonfájl alapján töltötte-e ki az adatokat! Kérjük, hogy a sablonfájl szerkezetét ne módosítsa oszlopok törlésével vagy hozzáadásával, mert ez az adatfeldolgozás sikertelenségét okozza!

Hogyan kell kitölteni a sablontáblázatot? 

Minden esetben töltse le a táblázat sablont és a kitöltésénélé kérjük különösen ügyeljen az alábbiakra: 

 • Ne szúrjanak be új oszlopot a táblázatba!
 • Minden álláshirdetés egy sorban szerepeljen, függetlenül attól, hogy hány főt keresnek!
 • A hirdetések szövege egy cellában legyen függetlenül attól, hogy hány soros a szöveg.
 • Ne legyenek üres sorok a táblázatban ill. ne legyen olyan sorok, amelyek valamelyik mezője nincsen kitöltve!
 • A Válalkozás típusa oszlopot minden esetben a Mezők leírás munkapalon található értékkészletből töltsék ki! (Mikro, KKV, multi-nacionális)
 • Munkavégzés helye oszlopot is minden esetben a Mezők leírás munkapalon található értékkészletből töltsék ki! Ide a megyék megnevezését vagy a Budapest szöveget lehet csak beírni. (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala)
 • A FEOR mezőbe csak egy darab 4 jegyű FEOR számot írjanak be, ha több FEOR szám is tartozhat a hirdetéshez, akkor a legrelevánsabb értéket!
 • A feltöltött táblázatban nem legyenek üressen hagyott sorok az álláshirdetések között ill. ne használjanak olyan sorokat, amelyek nem az megadott szerkezetű álláshirdetést tartalmazzák (pl. címsorok, magyarázó szövegek stb.)

Mi a teendő ha nincs meghirdetett álláshirdetésem vagy más okból nem tudok adatot szolgáltatni?

Ha nincs álláshirdetése vagy más okból nem kell adatot szolgáltatnia a cégnek, akkor ezt kérjük jelezze - az ok megjelölésével - az ugyfelszolgalat@ekreta.hu címre írt levélben. Ilyen esetben nem kell adatszolgáltatást feltöltenie és más teendője nincsen!

Ha egy álláshirdetésben több munkavállalót is keresünk, akkor ezt elég egyszer feltölteni a rendszerbe? 

Igen. A meghirdetett álláshirdetések esetében - ha egy pozícióra több munkavállalót is keresnek - akkor elég egyszer feltüntetni a táblázatban, függetlenül attól, hogy hány személyt keresnek a pozícióra. 

Az adatszolgáltatási kötelezettséget milyen időszakra kell teljesíteni?

Az adatszolgáltatásokat negyedévente kell teljesíteni, az előző negyedéves álláshirdetések adataival. A 2022. január 31-ig feltöltött adatszolgáltatás a 2021. év utolsó negyedéves adatait tartalmazza.

Az adatszolgáltatásokat milyen időszakonként kell teljesíteni a MER rendszerbe?

Az adatszolgáltatást negyedévente kell teljesíteniük, ha az előző negyedévben keletkezett adatszolgáltatási kötelezettségük. Abban az esetben, ha megerősítették az e-mail címüket, akkor a rendszer figyelmeztető üzenetet fog küldeni az adatszolgáltatás esedékességéről.

Fel lehet-e tölteni az álláshirdetést akkor, ha a munkavégzés helye Magyarországon van, de a hirdetés szövege más nyelvű (pl. német vagy angol)?

Igen. Az álláshirdetések szövegének idegen nyelvű megjelenítése nem okoz problémát a rendszerben, ezek az álláshirdetések is megjeleníthetők, statisztikailag feldolgozhatók, abban az esetben, ha a többi adat releváns, pl. magyarországi munkavégzés helye van megjelölve. A külföldi helyszínű munkavégzéseket azonban nem kell feltüntetni a táblázatban.

Munkaközvetítőknek az összes hirdetést fel kell tölteni vagy csak a sikeresen kiközvetített munkavállalókét?

Az adatfeltöltésben az összes hirdetést - függetlenül annak sikerességétől - fel kell tölteni. 

Ha több telephelyünk vagy hirdetési felületünk van, akkor több Excel fájlt kell feltölteni? 

Nem. Ha adatszolgáltatást tölt fel, akkor - az adott negyedéves időszakra vonatkozó - a korábban fetöltött Excel fájl törlésre kerül, ezért egy adatszolgáltatáshoz minden esetben csak egy Excel fájlt kell feltölteni!

A sikeresen közvetített jelentkezők közé sorolunk-e azokat, akik próbaidőn belül felmondtak, vagy őket hagyjuk ki, és a nyitott pozciókban tüntessük-e fel az álláshirdetést?

Az adatfeltöltésben az összes hirdetést függetlenül annak sikerességétől vagy a próbaidős felmondástól fel kell tölteni. Az adatszolgáltatásban az adott időszak álláshirdetéseinek kell szerepelnie. 

Cégem egyaránt végez munkaerő-közvetítési és munkaerő-kölcsönzési tevékenységet is. Hogyan tudok mindkét tevékenységről adatot szolgáltatni?

A MER rendszerben történő adatfeltöltést ugyanazon sablont kitöltve teljesíthetik. Ha cégük egyaránt végzett munkaerő-közvetítési és a munkaerő-kölcsönzési tevékenységet is, abban az esetben is csak egyetlen Excel táblázatot szükséges feltölteniük, mivel a feltöltés megismétlésével a MER rendszerében a korábban feltöltött Excel fájl törlésre kerül. Kérjük, hogy a sablonfájl szerkezetét ne módosítsa oszlopok törlésével vagy hozzáadásával, mert ez az adatfeldolgozás sikertelenségét okozza!