Page tree

Versions Compared

Key

 • This line was added.
 • This line was removed.
 • Formatting was changed.

Az Elektronikus üzenetek menüpontra kattintást követően egy felugró ablakban kell kiválasztanunk, hogy kinek szeretnénk Elektronikus üzenetet küldeni. A legördülő menüben kiválasztható, hogy melyik osztály/csoport tanulóit szeretnénk kezelni.

A kiválasztást követően az üzenet küldési felület alatt az adott osztály/csoport tanulói láthatóak a táblázatos felületen. 

A belső ablak fejlécen tudunk az automatikusan megjelenő "Napló nézet" és a "Lista nézet" között váltani.

Napló nézet

Az ablak felső részén van lehetőségünk új Elektronikus üzenetet rögzíteni.

Az új üzenet rögzítése alatt, a megjelenő lista felett bal oldalon látható a "Mentés" gomb új üzenet küldésekor, az "Elölről" gomb egy másik osztály/csoport kiválasztásához, mellette megnevezve az adott osztály/csoport feltüntetése, valamint a táblázat jobb felső sarkában látható az "Összes sor kinyitása/becsukása" gomb.

A táblázatban az egyes oszlopokban láthatjuk a tanulók havonkénti Beírásaik és Elektronikus üzeneteik dátumait. A Beírásra pozícionált egérmutatóra megjelenik a beírás részletes információs ablaka.


Tip
iconfalse
titleBeírás dátumok színei

A pozitív (pl.: dicséret) típusú Beírások zöld dátummal, a negatív (pl.: fegyelmi) típusú Beírások piros dátummal, az órai gyors beírások (pl.: felszerelés hiány) narancssárga dátummal, míg az Elektronikus üzenetek kék dátummal jelennek meg a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében.


A tanuló neve előtti nyílra kattintva az adott tanuló, míg a jobb felső sarokban lévő az "Összes sor kinyitása/becsukása" gomb megnyomásával az összes tanuló adatlistája megjelenik.

A tanulói adatok kinyitásakor megjelennek a tanulóhoz már rögzített Elektronikus üzenetek: dátum, rögzítő személy, Elektronikus üzenet típusa, Elektronikus üzenet címe, Elektronikus üzenet tartalma.

A sor végén található ceruza ikonnal lehet az adott Elektronikus üzenetet módosítani, a kuka ikonnal lehet törölni.

Elektronikus üzenet rögzítése

Elektronikus üzenet rögzítéséhez a felület felső részén található mezőket kell használnunk.

 • Először ki lehet kapcsolni, hogy az adott Elektronikus üzenet megjelenjen e a szülő/tanuló által elérhető faliújságon, vagy se.
 • Ezt követően kell kiválasztani azt is, hogy az üzenetet mindenkinek az adott osztály/csoportban el szeretnénk e küldeni, vagy csak kiválasztott tanulók számára. Amennyiben nem szeretnénk mindenkinek elküldeni, akkor "Az üzenet minden tanulónak legyen elérhető" jelölő dobozból egy kattintásra a pipát ki kell venni. Ekkor a lenti névsor listában a tanulók neve elől is kikerül a pipa, és egyesével vagy egy, vagy több tanulót megjelölve tudjuk meghatározni, ki kapja az Elektronikus üzenetet.


Tip
iconfalse
titleElektronikus üzenet rögzíthetősége

Az Elektronikus üzenet adásánál legkésőbb a mai napig van lehetőség a rögzítésre. • Ki kell választani az Elektronikus üzenet tervezett dátumát.

 • Ki kell választani az Elektronikus üzenet érvényességi idejének végét, azaz azt az időt, amíg szeretnék, hogy a szülők/tanulók láthassák azt.

 • Be kell gépelni az Elektronikus üzenet címét.


Tip
iconfalse
titleBeírás címe

Amennyiben nem rögzítünk külön Elektronikus üzenet címet, akkor a mentést követően az "Elektronikus üzenet" szöveg kerül ide rögzítésre.


 • Be kell gépelni az Elektronikus üzenethez fűzendő esetleges megjegyzést.
 • Be kell gépelni az Elektronikus üzenet tartalmát.
 • Az Elektronikus üzenetet a Mentés gomb megnyomásával tudja érvényesíteni.


Warning
iconfalse
titleHibajelzés

A felület a mentést megelőzően figyelmeztetést ad az esetleges hibákra, amennyiben a kötelező mezőket nem töltötte ki, vagy hibás dátumot adott meg.


Lista nézet

A Lista nézet felületen van lehetősége a Pedagógusnak az általa rögzített Elektronikus üzenetek kezelésére, megtekintésére.

A fülre kattintva megjelenő lista felett bal oldalon látható az "Elölről" gomb egy másik osztály/csoport kiválasztásához, mellette megnevezve az adott osztály/csoport feltüntetése.

A táblázatban az egyes oszlopokban láthatjuk a tanulóknak már küldött Elektronikus üzeneteket, és azok alábbi adatai:

 • dátum, 
 • rögzítő személy, 
 • az Elektronikus üzenet szerepel e a faliújságon, 
 • az Elektronikus üzenet címe, 
 • az Elektronikus üzenet tartalma.

Minden elektronikus üzenet sorának végén az ikonok segítségével van lehetősége a Pedagógusnak az üzenet módosítására a "ceruza", illetve törlésére is a "kuka" ikonok segítségével.


Tip
iconfalse
titleLista sorba rendezése

A listában gyorsan úgy tud keresni, ellenőrizni - ha nem a jelenlegi rendezettséggel szeretné a táblázatot megtekinteni -, hogy az oszlopnevek mellett látható, kis nyíllal jelölt rendezési feltételt egy kattintással megfordítja, vagy 2 kattintással kiveszi a sorba rendezési funkciót, és a kívánt oszlopfejlécre kattintva azt pedig sorba rendezetté teszi.

Egymást követő rendezettségi sorrendek beállítására is van lehetőség (pl. először az első oszlop szerint rendez, majd az abban azonos adatsorokat a második oszlop szerint rendezi).


Elektronikus üzenet módosítása

 1. Először a módosítandó üzenet "ceruza" ikonjára kattintva válassza ki azt.
 2. A felugró ablakban lehet módosítani az elektronikus üzenetek minden jellemzőjét.
 3. A módosítást a "Mentés" gomb megnyomásával tudja érvényesíteni, a "Mégse" gombbal pedig elvetni, és mentés nélkül visszatérni az elektronikus üzenetek lista nézete felületre.

Elektronikus üzenet törlése

 1. Először a törlendő üzenet "kuka" ikonjára kattintva válassza ki azt.
 2. A felugró ablakban a "Törlés" gomb megnyomásával kezdeményezheti az üzenet törlését.
 3. A felugró ablakban az "Igen" gomb megnyomásával meg kell erősíteni az üzenet törlésének igényét, az esetleges téves törlések elkerülésének érdekében. A "Nem" gomb hatására visszatér a felület a módosítás ablakhoz, ahonnan a "Mégse" gombbal lehet mentés és törlés nélkül visszatérni az elektronikus üzenetek lista nézete felületre.

Elektronikus üzenetek

Include Page
VIDEO:Elektronikus üzenetek
VIDEO:Elektronikus üzenetek