Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Az Elektronikus üzenetek menüpontra kattintást követően egy felugró ablakban kell kiválasztanunk, hogy kinek szeretnénk Elektronikus üzenetet küldeni. A legördülő menüben kiválasztható, hogy melyik osztály/csoport tanulóit szeretnénk kezelni.

A kiválasztást követően az üzenet küldési felület alatt az adott osztály/csoport tanulói láthatóak a táblázatos felületen.

A belső ablak fejlécen tudunk az automatikusan megjelenő "Napló nézet" és a "Lista nézet" között váltani.

Napló nézet

Az ablak felső részén van lehetőségünk új Elektronikus üzenetet rögzíteni.

Az új üzenet rögzítése alatt, a megjelenő lista felett bal oldalon látható a "Mentés" gomb új üzenet küldésekor, az "Elölről" gomb egy másik osztály/csoport kiválasztásához, mellette megnevezve az adott osztály/csoport feltüntetése, valamint a táblázat jobb felső sarkában látható az "Összes sor kinyitása/becsukása" gomb.

A táblázatban az egyes oszlopokban láthatjuk a tanulók havonkénti Beírásaik és Elektronikus üzeneteik dátumait. A Beírásra pozicionált egérmutatóra megjelenik a beírás részletes információs ablaka.

Beírás dátumok színei

A pozitív (pl.: dicséret) típusú Beírások zöld dátummal, a negatív (pl.: fegyelmi) típusú Beírások piros dátummal, az órai gyors beírások (pl.: felszerelés hiány) narancssárga dátummal, míg az Elektronikus üzenetek kék dátummal jelennek meg a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében.

A tanuló neve előtti nyílra kattintva az adott tanuló, míg a jobb felső sarokban lévő az "Összes sor kinyitása/becsukása" gomb megnyomásával az összes tanuló adatlistája megjelenik.

A tanulói adatok kinyitásakor megjelennek a tanulóhoz már rögzített Elektronikus üzenetek: dátum, rögzítő személy, Elektronikus üzenet típusa, Elektronikus üzenet címe, Elektronikus üzenet tartalma.

A sor végén található ceruza ikonnal lehet az adott Elektronikus üzenetet módosítani, a kuka ikonnal lehet törölni.

Elektronikus üzenet rögzítése

Elektronikus üzenet rögzítéséhez a felület felső részén található mezőket kell használnunk.

 1. Először ki lehet kapcsolni, hogy az adott Elektronikus üzenet megjelenjen e a szülő/tanuló által elérhető faliújságon, vagy se.
 2. Ezt követően kell kiválasztani azt is, hogy az üzenetet mindenkinek az adott osztály/csoportban el szeretnénk e küldeni, vagy csak kiválasztott tanulók számára. Amennyiben nem szeretnénk mindenkinek elküldeni, akkor "Az üzenet minden tanulónak legyen elérhető" jelölő dobozból egy kattintásra a pipát ki kell venni. Ekkor a lenti névsor listában a tanulók neve elől is kikerül a pipa, és egyesével vagy egy, vagy több tanulót megjelölve tudjuk meghatározni, ki kapja az Elektronikus üzenetet.

  Elektronikus üzenet rögzíthetősége

  Az Elektronikus üzenet adásánál legkésőbb a mai napig van lehetőség a rögzítésre.

 3. Ki kell választani az Elektronikus üzenet tervezett dátumát.

 4. Ki kell választani az Elektronikus üzenet érvényességi idejének végét, azaz azt az időt, amíg szeretnék, hogy a szülők/tanulók láthassák azt.

 5. Be kell gépelni az Elektronikus üzenet címét.

  Beírás címe

  Amennyiben nem rögzítünk külön Elektronikus üzenet címet, akkor a mentést követően az "Elektronikus üzenet" szöveg kerül ide rögzítésre.

 6. Be kell gépelni az Elektronikus üzenethez fűzendő esetleges megjegyzést.
 7. Be kell gépelni az Elektronikus üzenet tartalmát.
 8. Az Elektronikus üzenetet a Mentés gomb megnyomásával tudja érvényesíteni.

  Hibajelzés

  A felület a mentést megelőzően figyelmeztetést ad az esetleges hibákra, amennyiben a kötelező mezőket nem töltötte ki, vagy hibás dátumot adott meg.

Lista nézet

A Lista nézet felületen van lehetősége a Pedagógusnak az általa rögzített Elektronikus üzenetek kezelésére, megtekintésére.

A fülre kattintva megjelenő lista felett bal oldalon látható az "Elölről" gomb egy másik osztály/csoport kiválasztásához, mellette megnevezve az adott osztály/csoport feltüntetése.

A táblázatban az egyes oszlopokban láthatjuk a tanulóknak már küldött Elektronikus üzeneteket, és azok alábbi adatai:

 • dátum, 
 • rögzítő személy, 
 • az Elektronikus üzenet szerepel e a faliújságon, 
 • az Elektronikus üzenet címe, 
 • az Elektronikus üzenet tartalma.

Minden elektronikus üzenet sorának végén az ikonok segítségével van lehetősége a Pedagógusnak az üzenet módosítására a "ceruza", illetve törlésére is a "kuka" ikonok segítségével.

Lista sorba rendezése

A listában gyorsan úgy tud keresni, ellenőrizni - ha nem a jelenlegi rendezettséggel szeretné a táblázatot megtekinteni -, hogy az oszlopnevek mellett látható, kis nyíllal jelölt rendezési feltételt egy kattintással megfordítja, vagy 2 kattintással kiveszi a sorba rendezési funkciót, és a kívánt oszlopfejlécre kattintva azt pedig sorba rendezetté teszi.

Egymást követő rendezettségi sorrendek beállítására is van lehetőség (pl. először az első oszlop szerint rendez, majd az abban azonos adatsorokat a második oszlop szerint rendezi).

Elektronikus üzenet módosítása

 1. Először a módosítandó üzenet "ceruza" ikonjára kattintva válassza ki azt.
 2. A felugró ablakban lehet módosítani az elektronikus üzenetek minden jellemzőjét.
 3. A módosítást a "Mentés" gomb megnyomásával tudja érvényesíteni, a "Mégse" gombbal pedig elvetni, és mentés nélkül visszatérni az elektronikus üzenetek lista nézete felületre.

Elektronikus üzenet törlése

 1. Először a törlendő üzenet "kuka" ikonjára kattintva válassza ki azt.
 2. A felugró ablakban a "Törlés" gomb megnyomásával kezdeményezheti az üzenet törlését.
 3. A felugró ablakban az "Igen" gomb megnyomásával meg kell erősíteni az üzenet törlésének igényét, az esetleges téves törlések elkerülésének érdekében. A "Nem" gomb hatására visszatér a felület a módosítás ablakhoz, ahonnan a "Mégse" gombbal lehet mentés és törlés nélkül visszatérni az elektronikus üzenetek lista nézete felületre.

Elektronikus üzenetek

Az alábbi videó az elektronikus ellenőrzőben megjelenő elektronikus üzenetekkel kapcsolatos műveleteket mutatja be.


 • No labels