Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

A Kollaborációs Térben kezelt házi feladatok milyen újdonságot tartalmaznak? 

A házi feladatok kezelése már ismerős lehet a KRÉTA rendszerből, ugyanakkor a DKT-ban számos izgalmas újdonsággal egészült ki a házi feladatok kezelése. A Kollaborációs Térben a házi feladatok kezelésénél lehetőséged van:

 1. Elkészíteni és beküldeni a házi feladatokat.
 2. A beadott feladatokhoz fájlokat is csatolhatsz.
 3. A házi feladathoz üzeneteket írhatsz, kérdezhetsz a tanárodtól vagy diáktársaidtól.
 4. Megnézheted a beadott feladatod állapotát.
 5. Beadás nélkül is bármikor elmentheted a feladatodat, ezeket a mentett piszkozatokat a tanárod még nem láthatja. 
 6. Láthatod, ha elfogadták vagy bármilyen értékelést kaptál a házi feladatodra.  

Hogyan kereshetem meg a házi feladataimat?

A házi feladatok megtekintésre több lehetőséged is van.

 • a felső menüsorból használhatod a HÁZI FELADATOK menüpontot, erre kattintva az összes házi feladatod megjelenik,
 • kiválaszthatsz egy munkateret és ott a házi feladatok gombra  kattintva megnézheted a munkatérhez tartozó házi feladataidat,
 • vagy az órarendből is megkeresheted a házi feladatodat. 

Hogyan listázhatom ki és szűrhetem a házi feladatokat?

A felső menüsorból használhatod a HÁZI FELADATOK menüpontot, erre kattintva az összes házi feladatod megjelenik. A listában az alábbi adatokat láthatod: 

 • a házi feladathoz tartozó munkatér,
 • a házi feladat kiadásának dátuma,
 • a tanóra sorszáma,
 • a tanóra témája,
 • a házi feladat címe,
 • a beadási határidő, amely sárgával jelenik meg ha 3 napon be kell adnod és pirossal ha már lejárt a beadási határidő,
 • a házi feladat beadásának státusza,
 • a házi feladatra kapott értékelés,
 • valamint a házi feladat műveletei. 

A képernyő bal szélén található  ikonra kattintva beállíthatod a házi feladat megjelenésére, láthatóságára és szűrésére vonatkozó feltételeket is! 

Mobilon így látod

Mit jelent a beadási határidő színezése? 

A program figyelmeztet ha egy házi feladat beadási határideje közeleg. Abban az esetben, ha három napon belül kell beadni egy házi feladatot, akkor sárga háttérrel jelenik meg. Ha egy házi feladatnál a beadási határidő pirosan jelenik meg, akkor annak a feladatnak a beadási határideje lejárt és nem fogod tudni beadni a feladatodat!

Hogyan nézhetem meg a kiadott házi feladatokat?

A házi feladatok listájában egyszerűen kattints a kiválasztott házi feladatra vagy a sor jobb szélén található szerkesztés ikonra.  A házi feladat megnyitása után van lehetőséget megnézni a feladatot, szerkeszteni és beadni a házi feladatodat. 

Mobilon így látod


Hogyan kezelhetem és adhatom be a házi feladatomat? 

A házi feladat megnyitása után olvashatod el a házi feladat leírását, láthatod a beadási határidőt, valamint a tanárod által a házi feladathoz esetlegesen csatolt fájlokat is. A fájlok letöltéshez egyszerűen csak kattints a fájlra és töltsd le a számítógépedre. 

Mobilon így látod

A házi feladatod megoldásának szövegét itt írhatod be és arra is lehetőséged van, hogy megformázd a szöveget. Ha befejezted a munkádat és szeretnéd elmenteni, de még nem akarod beadni a feladatodat, akkor kattints a  nyomógombra és ezzel elmentheted a munkádat.

Ügyelj arra, hogy az elmentett, de még be nem adott feladatodat a tanárod nem tudja megnézni, tehát ha végeztél a feladattal, akkor a  gombbal tudod elmenteni és beadni a házi feladatod. Abban az esetben ha beadtad a feladatodat, akkor utána már nem tudod módosítani azt!

Mi a teendő, ha nem tudok a házi feladat leírásába szöveget írni? 

A böngészőprogramokban - leginkább a Chrome programban - lehetőség van arra, hogy idegen nyelvű oldalakat automatikusan lefordítsa, ugyanakkor a magyar nyelvű oldalaknál ezt a funkciót ki kell kapcsolni. Abban az esetben, ha nem tudsz szöveget beírni a házi feladathoz, akkor a böngészőbeállításoknál kapcsold ki az automatikus fordítást, sőt célszerű a böngészőprogramot úgy beállítani, hogy soha ne fordítsa le a magyar nyelvű oldalakat!

Lehet-e fájlokat csatolni a házi feladatomhoz? 

Ha fájlt szeretnél csatolni a feladathoz, akkor a  gombbal teheted meg. Ha ez a gomb nem jelenik meg, akkor a tanárod nem engedélyezte a fájlok csatolását a feladathoz. 

Fontos tudni!

Ügyelj arra, hogy csak dokumentumokat, képeket, médiafájlokat vagy becsomagolt állományokat tudsz csatolni, más fájlok feltöltése nem lehetséges! Továbbá figyelj arra is, hogy maximum 30MB méretű állományokat tudsz csatolni a feladataidhoz!

Valamit nem értek a házi feladattal kapcsolatosan, hol tudom megkérdezni a tanáromat vagy a társaimat?

Ha kérdésed lenne a tanárodhoz vagy társaidhoz, akkor a képernyő jobb felső részén található ÜZENETEK panelre tudsz írni üzenetet és itt tudod elolvasni, ha valaki válaszolt neked. Ezek az üzenetek a munkatér üzenőfalán is megjelennek, ott is el tudod olvasni!

Mobilon így látod


Mik azok a státuszok? 

A feladatoknál a státuszok mutatják meg, hogy a feladatod milyen készültségi vagy beadási állapotban van. A státuszokról részletesen ide kattintva tudsz olvasni!

A beadott feladatom VISSZAKÜLDVE státuszban van. Mit tegyek?

A beadott házi feladatodat a tanárodnak lehetősége van visszaküldeni, ha pl. rossz feladatod oldottál meg vagy hiányzik valami a feladatodhoz. Gyakran előfordul, hogy úgy adod be a házi feladatodat, hogy elfelejted csatolni hozzá a fájlokat vagy lemarad valami a megoldásból. Ilyen esetben kattints a visszaküldött feladatra és nézd meg,  milyen üzenettel küldte vissza a tanárod! Pótold a hiányosságokat vagy javítsd a feladatodat és küld be újra!

Mobilon így látod


Videótár:

A KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) DKT (Digitális Kollaborációs Tér) moduljának Tanulói felületének bemutatása. A videóban a DKT Házi feladatok funkciót tekinthetik meg a Tanulók.