Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Mire használhatók az órai feladatok? 

Az órai feladatok leginkább a hagyományos írásbeli feladatlapoknak felelnek meg. Ezeket a feladatokat akár az iskolai, akár a digitális tanórákon lehet használni. Az órai feladatoknak az alábbi legfontosabb jellemzői vannak: 

  • Egy tanórához több órai feladatot is lehetősége van a tanárodnak rögzíteni.
  • Az egyes feladatokat külön is lehet értékelni vagy pontozni. 
  • A feladatoknál azt is meg lehet adni tájékoztató jelleggel,  hogy hány perc alatt kell megcsinálni.
  • A feladatokat egyesével lehet elmenteni és kiadni. 
  • Az egyes feladatok összpontszámát a program összesíti és a tanár ez alapján adhat osztályzatot vagy egyéb értékelést.

Mi a különbség a házi feladatok és az órai feladatok között?

Az egyik legfontosabb különbség, hogy minden tanórához csak egy házi feladat tartozhat, de órai feladatból többet is lehet rögzíteni. A házi feladatot általában önállóan értékeli a tanárod, az órai feladatok esetében viszont lehetősége van arra, hogy - mint pl. egy dolgozatnál - az egyes feladatokat pontszámmal értékelje  és a végén a feladatok összpontszáma alapján adjon jegyet vagy más típusú értékelést. 

Mi a jelentősége az órai feladatoknál az időtartamnak? 

Az órai feladatok esetében az időtartam abba segít, hogy itt a tanárod megadhatja, hogy hány perc alatt kell a feladatot megoldani. Ez segíthet pl. az érettségire, a felvételire vagy egy vizsgára való felkészülésben, ahol időre kell dolgoznod. 

Ha letelik a feladatnál megadott időtartam, akkor nem tudom beadni a munkámat? 

De igen, az órai feladatok esetében az időtartam csak tájékoztatásul szolgál, a feladatodat bármikor beadhatod. 

Hogyan tudom megnézni az órai feladataimat?

Az órai feladatok megtekintésre több lehetőséged is van.

  • A felső menüsorból használhatod a ÓRAI FELADATOK menüpontot, erre kattintva az összes órai feladatod megjelenik, tanóránkénti összesítésben. 
  • Kiválaszthatsz egy munkateret és ott az órai feladatok gombra  kattintva megnézheted a munkatérhez tartozó órai feladataidat,
  • vagy az órarendből is megkeresheted egy tanórához tartozó órai feladatokat.

Órai feladatok listázása

Ha a felső menüsorban az ÓRAI FELADATOK szövegre klikkelsz, akkor megjelenik az összes órai feladatod, tanóra szerinti összesítésben. A listában azok a tanóráid jelennek meg, ahol van kiadva órai feladat. A feladatokat a  gombra kattintva megjeleníthető szűrőpanel segítségével tudod szűrni vagy módosítani a lista megjelenítését. 

Mobilon így látod


Hogyan nézhetem meg egy tanórához tartozó órai feladatokat?

Az órai feladatokat tartalmazó lista elején kattints erre  a  lefelé mutató kis ikonra és a program megjeleníti az adott tanórához tartozó órai feladataidat és azok státuszát is. 

Mobilon így látod


Hogyan tudom megnézni az órai feladatokat?

Egyszerűen kattints a kijelölt feladatra és utána lehetőséged van megnézni vagy megoldani a feladatod.   A tanórai feladatok között a címsor alatti lapokon válthatsz. Csak azokat a feladatokat fogod látni amelyeket a tanárod már kiadott!

Az órai  feladatod megoldásának szövegét itt írhatod be és arra is lehetőséged van, hogy megformázd a szöveget. Ha befejezted a munkádat és szeretnéd elmenteni, de még nem akarod beadni a feladatodat, akkor kattints a  nyomógombra és ezzel elmentheted a munkádat.

Ügyelj arra, hogy az elmentett, de még be nem adott feladatodat a tanárod nem tudja megnézni, tehát ha végeztél a feladattal, akkor a  gombbal tudod elmenteni és beadni az órai feladatod. Abban az esetben ha beadtad a feladatodat, akkor utána már nem tudod módosítani azt!

Mobilon így látod


Lehet-e fájlokat csatolni az órai feladatomhoz? 

Ha fájlt szeretnél csatolni az egyes feladatokhoz, akkor a  gombbal teheted meg. Ha ez a gomb nem jelenik meg, akkor a tanárod nem engedélyezte a fájlok csatolását a feladathoz. 

Fontos tudni!

Ügyelj arra, hogy csak dokumentumokat, képeket, médiafájlokat vagy becsomagolt állományokat tudsz csatolni, más fájlok feltöltése nem lehetséges! Továbbá figyelj arra is, hogy maximum 30MB méretű állományokat tudsz csatolni a feladataidhoz!

Valamit nem értek az órai feladattal kapcsolatosan, hol tudom megkérdezni a tanáromat vagy a társaimat?

Ha kérdésed lenne a tanárodhoz vagy társaidhoz, akkor a képernyő jobb felső részén található ÜZENETEK panelre tudsz írni üzenetet és itt tudod elolvasni, ha valaki válaszolt neked. Ezek az üzenetek a munkatér üzenőfalán is megjelennek, ott is el tudod olvasni!

Mik azok a státuszok? 

A feladatoknál a státuszok mutatják meg, hogy az órai feladatod milyen készültségi vagy beadási állapotban van. A státuszokról részletesen ide kattintva tudsz olvasni!

A beadott órai feladatom VISSZAKÜLDVE státuszban van. Mit tegyek?

A beadott órai feladatodat a tanárodnak lehetősége van visszaküldeni, ha pl. rossz feladatod oldottál meg vagy hiányzik valami a feladatodhoz. Gyakran előfordul, hogy úgy adod be a feladatodat, hogy elfelejted csatolni hozzá a fájlokat vagy lemarad valami a megoldásból. Ilyen esetben kattints a visszaküldött feladatra és nézd meg, milyen üzenettel küldte vissza a tanárod! Pótold a hiányosságokat vagy javítsd a feladatodat és küld be újra!

Videótár:

A KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) DKT (Digitális Kollaborációs Tér) moduljának Tanulói felületének bemutatása. A videóban a DKT Órai feladatok funkciót tekinthetik meg a Tanulók.