Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

A KRÉTA webes felületére és a Tanári Napló alkalmazásba is bekerült „Iskolaőr értesítése” funkció, az Iskolaőrök gyors és könnyű elérhetőségének lehetőségét biztosítja. Az Iskolaőrök számára elkészült alkalmazás pedig a Tanárok által elküldött üzenetek azonnali megjelenítését szolgálja.

 Szükséges hardverek és szoftverek
 • Pedagógus:
  • KRÉTA webes felületet böngészőn megjeleníteni képes informatikai eszköz (pl. Számítógép, tablet, stb.)
  • A KRÉTA Tanári Napló alkalmazást futtató eszköz.
   • A KRÉTA Tanári Napló alkalmazás a Tanár Androidos vagy iOSes mobil eszközén futtatható.

A kommunikációhoz szükséges információk

Amennyiben a Tanár bejelentkezett a Tanári Napló alkalmazásba vagy a KRÉTA webes felületére és a KRÉTA rendszerbe már rögzítettek az alkalmazottak közé Iskolaőrt, akkor az Iskolaőr számára közvetlen üzenet küldhető, amit az Iskolaőr a KRÉTA Iskolaőröknek alkalmazás segítségével kap meg.

Az Iskolaőr rögzítésekor megadott adatok segítségével a Napló alkalmazás több csatornán – akár egyszerre – is biztosítja az Iskolaőr elérhetőségét abban az esetben is, ha nincs internetkapcsolat a jelzést leadó felhasználó eszközén.


Az intézményi KRÉTA rendszerben szükséges eltárolni az alábbi információkat, hogy az alkalmazások azonosítani tudják az értesítendő Iskolaőrt, valamint az Iskolaőrök is kapcsolatba léphessenek az üzenetet küldő Tanárral.

Iskolaőr(ök) regisztrációja:

 • A KRÉTA Adminisztrátor jogosultságú felhasználóinak rögzíteniük kell az Iskolaőrt az alkalmazottak közé a ’Nyilvántartás/Alkalmazott’ menüpontról elérhető felületen keresztül.

 • Az Iskolaőrt az ’Új külsős alkalmazott felvétele’ felületen keresztül rögzíthető.

 • A rögzítéskor a „Munkakörnél” az „Iskolaőr” munkakört szükséges kiválasztani, aminek következtében a „Felhasználónév”, „Jelszó”, „Telefonszám” és az „E-mail cím” megadása is kötelezővé válik.


Tanárok telefonszámának rögzítése

Az Iskolaőr alkalmazás a Tanárok telefonos elérhetőségét is képes megjeleníteni és felhasználni, ezért ajánlott az alkalmazotti adatoknál rögzíteni az ’Elérhetőségi adatok’ között a Tanár mobiltelefonszámát is.Az Iskolaőr riasztása a KRÉTA webes felületéről

Az ’Iskolaőr’ menüpontra kattintással megjelenő felületen keresztül üzenet küldhető az Iskolaőr készülékére telepített alkalmazás felé.


Üzenet küldése

 • Első lépésként ki kell választani az értesítendő Iskolaőrt, melyet követően az Őrhöz a rendszerbe rögzített telefonszáma megjelenik a felületen.
 • Az üzenet szövegének gyorsabb megírásához használhatók a felületen található gombok.
 • Az üzenet elküldése a felület alján található „Üzenet elküldése” gombra kattintással történik meg.
 • Az üzenet elküldéséről visszaigazolást kapunk a weboldal jobb alsó sarkában.


Az Iskolaőr riasztása a tanári alkalmazásból

A KRÉTA Tanári Napló alkalmazás alsó menüsorában elhelyezett gombok segítségével az Iskolaőr az alkalmazás indítását követően pár érintéssel azonnal értesíthető.

Iskolaőr hívása

Amennyiben az alkalmazást futtató eszköz hívás indítására képes, akkor az Iskolaőrhöz rögzített telefonszám irányába az alkalmazás segítségével közvetlen telefonhívás indítható.

Iskolaőr értesítése

A gomb megérintésével az „Iskolaőr értesítése” felületen keresztül szöveges üzenet küldhető el, ami egy előre megírt alapértelmezett, de szerkeszthető szöveg. Az üzenet alapértelmezetten tartalmazza a jelzést leadó Tanár nevét, ami azonnal küldhető, de szabadon szerkeszthető és bővíthető. A szövegbevitel gyorsítása érdekében további előre megfogalmazott rövid mondatok választhatók, amik segítségével az üzenet szövege könnyen bővíthető. Az érintéssel kiválasztott sablonszövegek hozzáíródnak a szöveg végéhez.

A megírt üzenetet a Tanár - a beállítások függvényében - elküldheti SMS-ben, e-mailen, vagy közvetlenül az Iskolaőr telefonján futó alkalmazásra.

Szöveges üzenet SMS-ben

Az alkalmazásban megírt üzenet elküldhető az Iskolaőr mobiltelefonjára, amennyiben az eszköz SMS küldésre alkalmas és a felhasználó ezt a lehetőséget megjelöli.

Szöveges üzenet e-mailben

Az alkalmazásban megírt üzenet elküldhető az Iskolaőr e-mail címére, amennyiben a felhasználónak az eszközén be van állítva az e-mail fiókja és a felhasználó ezt a lehetőséget kiválasztja.

Szöveges üzenet az Iskolaőr alkalmazásra

A megírt üzenet elküldhető az Iskolaőr eszközén futó „KRÉTA Iskolaőröknek” alkalmazás felé. A beérkezett üzenetről a címzett azonnali értesítést kap.


A „KRÉTA Iskolaőröknek” alkalmazás célja, hogy a Tanárok mobil eszközéről érkező riasztásokat megjelenítse és kezelje. A „KRÉTA Iskolaőröknek” alkalmazás megfelelő működéséhez folyamatos internetkapcsolatra van szükség, ami lehet mobilinternetes vagy Wifi kapcsolaton keresztüli.

Az alkalmazás egy letölthető .apk állomány segítségével telepíthető az Iskolaőr Androidos mobileszközére. Az alkalmazás telepítője számítógép segítségével is felmásolható az eszközre, de a nyilvános tárhelyre mutató link segítségével közvetlenül is letölthető az eszközre, ahol az állomány „megnyitásával” elvégezhető a telepítés.


Telepítés közvetlen letöltéssel

 • Az eszköz böngészőjében megnyitott URL segítségével az alkalmazás telepítője (.apk állomány) letöltésre kerül.


 • A letölött állományt megnyitva az alkalmazás telepítője indul el. Itt a ’Telepítés’ gombot megnyomva az alkalmazás telepítése elkezdődik, ahol a folyamat sikerességét az „Alkalmazás telepítve” üzenet igazolja vissza. A megnyitás gombbal azonnal elindítható az alkalmazás, de a kész üzenettel akár megnyitás nélkül is bezárható a telepítő felülete.

Figyelem! Bizonyos böngészők esetén előfordulhat, hogy a közvetlen letöltésre került .apk állományt nem képesek megnyitni. Ebben az esetben javasolt, az .apk állomány számítógép segítségével, közvetlen a készülékre történő felmásolása!


Telepítés számítógép segítségével

 • Töltse le a számítógépre KRÉTA Iskolaőröknek alkalmazás telepítéséhez szükséges .apk állományt.

 • Csatlakoztassa az Androidos eszközt a számítógéphez a szükséges (USB) adatkábel segítségével.

 • Engedélyezze az eszközön az USB kábeles adatátvitelt.

 • Másolja fel az .apk állományt az eszköz egyik (pl. letöltések / download) mappájába

 • Keresse meg a felmásolt állományt az Androidos eszközön található filekezelő segítségével! 

     

 • Indítsa el a telepítőt az .apk állomány megnyitásával!


Az alkalmazás frissítése

A verziófrissítést az alkalmazás saját maga végzi el. Amennyiben az alkalmazás érzékeli, hogy megjelent az - aktuálisan futó verziójánál - újabb változat, azonnal megkezdi az új verzió letöltését és telepítését.

A folyamat során az alkalmazás különböző engedélyeket kérhet.

Kérjük, a sikeres telepítés érdekében engedélyezze az alkalmazás számára a tárhelyhez történő hozzáférést (letöltés) és az új verzió telepítését!


Kézzel történő frissítéshez az alábbi linkről tölthető le a legfrissebb verzió:

https://kretamobile.blob.core.windows.net/iskolaorapp/KRETA_Iskolaoroknek_2_1_0.apk


Az alkalmazás, az eszköz alkalmazásai között található „KRÉTA Iskolaőröknek” ikonnal indítható. Az első indítást követően az Iskolaőr felhasználónak be kell jelentkeznie az alkalmazásba, hogy az alkalmazás azonosítani tudja a felhasználót és az üzenetkezelő szolgáltatás a háttérben folyamatosan figyelni tudja a beérkező üzeneteket.


Bejelentkezés

Az alkalmazásba történő bejelentkezés, a KRÉTA adminisztrátorok által rögzített belépési adatokkal lehetséges. A bejelentkező felületen - az Iskolaőr KRÉTA rendszerbe történő rögzítésekor és alkalmazott adatok módosításával is megadható - belépési adatokat szükséges megadni. A bejelentkezés gombot megelőzően a felhasználónév és a jelszó megadását követően az intézményválasztó segítségével ki kell választani azt az intézményt, ahová az Iskolaőrt rögzítették, azaz ahol az Iskolaőr a feladatát ellátja. A felhasználónév és az intézményi adat automatikusan mentésre kerülnek arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva ismételt bejelentkezés szükséges, azonban a jelszó megjegyzésének lehetőségét a felhasználó maga állíthatja be.


Az alkalmazás felülete

Az alkalmazás a bejelentkezést követő felületen jeleníti meg az üzeneteket. A képernyő felső részén olvasható az „Intézmény Neve” - ahol az Iskolaőr a feladatát ellátja -, valamint az „Iskolaőr Neve”, ami a bejelentkezett felhasználó nevét jeleníti meg. A fejléc jobb szélén található kék ikon segítségével van lehetőség az alkalmazásból kijelentkezni.

A fejléc alatt található görgethető felületen olvashatók a Tanároktól érkező üzenetek. Az üzenet szövege felett, a feladó neve és telefonszáma mellett az üzenet küldésének pontos időpontja is olvasható.

Az üzenetet küldő telefonszáma abban az esetben jelenik meg, ha a KRÉTA rendszerben rögzítésre került a Tanár telefonszáma.  Ez a telefonszám, egy érintés érzékeny felület, aminek segítségével a Tanár a látható telefonszámon felhívható.


Értesítések

A beérkező üzenetekről a háttérben folyamatosan futó Iskolaőr alkalmazás értesítéseket jelenít meg. Az értesítések más alkalmazásokhoz hasonlóan megjelennek az épp használatban lévő eszköz képernyőjén, valamit az értesítési sávban és a zárolt képernyő erre alkalmas felületén. Az értesítések segítségével megnyitható az alkalmazás, ami az üzenetek felületet jeleníti meg.

A felületen az olvasatlan üzenetek kék háttérrel jelennek meg, hogy könnyen elkülöníthetőek legyenek a korábban beérkezett üzenetektől.