Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

A Nyilvántartás / Intézményi adatok menüoszlopban csak a szakképző intézmények számára vált elérhetővé az Oktatott szakmák menüpont.

A menüpontot megnyitva egy listás felületen láthatóak a szakképzésben jelenleg az Új Szkt. szerint oktatható szakmák, illetve az egyes szakma soroknak megfelelően a rendszerben beállított tanulói létszámok és azok részletes adataik, illetve a bal oldali szokásos Szűrő panel, és a táblázat felett elhelyezkedő funkciógombok.

A jelenleg 304 soros táblázatba az egyes tanulóknál beállított értékek alapján történnek változások, módosul a táblázatban érték a “Jelenleg zajló képzés” oszlopban és a “Jelenleg képzett tanulók száma” oszlopban.

Ennek feltétele:

  1. A tanuló tanügy fülén az Új Szkt. – Szakmajegyzék blokkban be van állítva a megfelelő Ágazat (ennek van a kétjegyű kódja, ami az Ágazati besorolás oszlopban is látható),
  2. Ugyanitt be van állítva az Ágazathoz tartozó Szakma (ennek van a kilencjegyű kódja, ami a Szakképesítés azonosítószáma oszlopban látható),
  3. Amennyiben tartozik a Szakmához Szakmairány, akkor azt is be kell állítani a tanulónál. Ha nem tartozik hozzá, akkor nem.
  4. A tanulónak olyan osztályba kell járnia, aminek az Ellátott köznevelési feladata, megegyezik a szakmához tartozóval. A táblázatban az Ellátott köznevelési feladat oszlopban láthatjuk, hogy melyik szakmához milyen tartozik. (Pl.: Technikum, Szakképző iskola)


Ha ez a négy feltétel teljesül, akkor meg fogja találni a rendszer a tanulót és a táblázatban a “Jelenleg zajló képzés” oszlopban IGEN érték fog megjelenni, a “Jelenleg képzett tanulók száma” oszlopban pedig akkora érték, ahány tanulóra igazak a beállítások.

Szerkesztésre megnyitva egy-egy szakmasort, a szerkesztő felületen kötelező, csillaggal jelölt és nem kötelező mezők is szerepelnek. Az oldalon található adatok automatikusan betöltődnek, módosításukra ezen a felületen nincs lehetőség. A Képzésre fogadható tanulók száma és a Tanműhelyek száma számláló típusú mezők, amik szabadon szerkeszthetők. A módosítás elmentéséhez a Mentés gomb megnyomása szükséges. Amennyiben változtatás nélkül szeretnénk bezárni az oldalt, úgy a Mégse gombot válasszuk.

A szakképző intézmények az oktatott szakmák tárgyi eszköz nyilatkozatát a Tárgyi eszköz lapfülön tudják feltölteni. A Tárgyi eszköz fülön található legördülő mezőből ki tudjuk választani: Szakmairány, Részszakma. A felületen automatikusan pipálva jelenik meg az eszközlista: Eszközjegyzék ágazati alapoktatásra, Eszközjegyzék szakirányú oktatásra, Eszközjegyzék részszakma oktatásra. A kiválasztott szakmára vonatkozóan automatikusan betöltődik a felületen az Eszközök megnevezése és az Eszközjegyzék típus. Az adott eszköz rendelkezésre állása az Avultság  legördülő menüből (Nincs, Cserélendő, Megfelelő) kiválasztható állapot megadása után menthető el. A módosítás elmentéséhez a Mentés, míg változtatás nélkül a Mégse gomb megnyomása szükséges.

A kiválasztott szakmára vonatkozó mentett eszközök listája az Export gomb segítségével letölthető.

Több szakma egyidejű módosításakor csak és kizárólag az alábbi mezők jelennek meg a felületen: Szakképesítések megnevezése, Képzésre fogadható tanulók száma.