Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Mi a funkciója az Elektronikus Vizsgaügyviteli Információs Rendszernek?

Az Elektronikus Vizsgaügyviteli Információs Rendszer (röviden Vizsgaközpont Rendszer) a "vizsgaközpontok akkreditációját, nyilvántartását, valamint az ágazati alapvizsgák és szakmai vizsgák lebonyolítását támogató informatikai rendszerek megvalósítása, a rendszerek feladat adatbankjának pilot feltöltése, valamint kapcsolódó szolgáltatások nyújtása" projekt keretében bevezetésre került, a 2019. évi szakképzésről szóló LXXX. törvény és végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet elírásai szerint kialakított ügyviteli rendszer. 

A rendszer célja, hogy a szakképesítő, valamint a szakmajegyzék szerinti szakmai és részszakmai vizsgák szervezésével kapcsolatos teljeskörű adminisztrációt a jelentkezés beküldésétől a vizsgatörzslapok lezárásáig támogassa.

A szakképzés vizsgáztatási rendszere 2020-ban megújult, a szakmai- és képesítő vizsgák vizsgaszervezői feladatait az akkreditált vizsgaközpontok és az Innovatív Képzéstámogató Központ látják el. Szakmai vizsgát (beleértve a részszakma megszerzésére irányuló szakmai vizsgát) 2025-ig az átmeneti időszakban az állam, illetve az együttműködési megállapodással rendelkező fenntartó által fenntartott szakképző intézmények is szervezhetnek.

A rendszerben regisztráció nélkül is kereshető valamennyi aktuálisan meghirdetett vizsga.  

A vizsgaszervezők által meghirdetett vizsgákra az egyéni és csoportos jelentkezők az Elektronikus Vizsgaügyviteli Információs Rendszerben tudnak elektronikusan jelentkezni, regisztrációt követően. Az egyéni vizsgajelentkezés megkezdése előtt, javasoljuk a képzővel, vagy az illetékes vizsgaszervezővel történő egyeztetést a folyamatban lévő vagy tervezett csoportos vizsgabejelentéshez történő csatlakozási lehetőségekkel kapcsolatban.

Mit tartalmaz az Elektronikus Vizsgaügyviteli Információs Rendszer útmutatója?

Az Elektronikus Vizsgaügyviteli Információs Rendszer felhasználói útmutatója lépésről lépésre segíti a felhasználót a rendszer alkalmazásában, ismertetve az egyes funkciók működését, illetve szükség esetén a működésének feltételeit (pl.: szerepköröktől vagy státuszoktól függő működés). 

Amennyiben az útmutatóban nem talál elegendő információt a problémájának megoldására, fordulhat az Ügyfélszolgálatunkhoz

A vizsgaszervezéssel és törzslapkezeléssel kapcsolatos szakmai elvárásokkal kapcsolatban a vizsgáztatás felügyeletét ellátó hatóságok - a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) és az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) - tudnak segítséget nyújtani.

Verziók és szoftverfrissítések

Elektronikus Vizsgaügyviteli Információs Rendszer aktuális verziószámának jelzése a rendszer felületének alján található. 

Új verzió kiadásakor a rendszerbe történő bejelentkezést követően a felhasználó, a szerepkörét érintő változásokról a rendszer jobb felső sarkában található ajándékdoboz ikonra kattintva olvashat (). Az ikonra kattintva megnyílik az Újdonságok, verziótörténet oldal. Az ikonon a piros jelzés mutatja a felhasználó számára, ha az oldalon új tartalom jelent meg. 

  • No labels