Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Az alábbi oldalon lépésről-lépésre bemutatjuk, hogy a „Digitális szakadék csökkentése”  című projektben és a projekt nyilvántartására szolgáló  KRÉTA Fenntartási feladatok ellátását támogató elektronikus ügyintézési, munkafolyamat kezelő és nyilvántartó rendszer (továbbiakban FELTÁR rendszer) modulban milyen feladatokat kell végrehajtani a FELTÁR - Eszköz-menedzser jogosultsággal rendelkező felhasználónak. 

Fontos tudni!

Ahhoz, hogy a FELTÁR modulban az eszközmenedzser elvégezhesse a oktatóok és az informatikai eszközök összerendelését, a KRÉTA Adminisztrátori rendszerben ki kell osztani részére a FELTÁR Eszköz-menedzser jogosultságot. 

Fontos tudni, hogy a FELTÁR modulba csak nevesített felhasználók (alkalmazottak) léphetnek be, az alapértelmezett "admin" felhasználó nem tud belépni az eszközök ügyintézésébe!

Milyen feladatai vannak a FELTÁR - Eszköz-menedzsernek az eszközök átvételében és kiosztásában? 

  1. A KRÉTA rendszer beállításainak ellenőrzése. 
  2. Eszközök átvételének adminisztrálása a KRÉTA FELTÁR modulban. 
  3. Az eszköz kiosztása utáni teendők.

1. A KRÉTA rendszer beállításainak ellenőrzése

Az eszközt átvevő oktatók adatai helyesen vannak rögzítve a rendszerben. 

A KRÉTA  FELTÁR - Eszköz-menedzser jogosultság kiosztása

Az intézmény KRÉTA adminisztrátorának szükséges gondoskodnia arról, hogy az intézményben a használatba adás adminisztrációjával foglalkozó személynek kiosztásra kerüljön a FELTÁR-Eszköz-menedzser jogosultság. A kiosztást megelőzően kérjük ellenőrizze, hogy az illetékes személynek valóban ki van-e osztva a FELTÁR - Eszköz-menedzseri jogosultság!

Fontos tudni, hogy a FELTÁR modulba csak nevesített felhasználók (alkalmazottak) léphetnek be, az alapértelmezett "admin" felhasználó nem tud belépni az eszközök ügyintézésébe!

Tippek és javaslatok

A gyorsabb és hatékonyabb adminisztráció érdekében javasoljuk: a FELTÁR Eszköz-menedzser jogosultsággal rendelkező felhasználónak célszerű a KRÉTA rendszerben az ADMINISZTRÁTORI jogot is - akár ideiglenesen - megadni, hogy a kiosztás során a KRÉTA rendszerben is módosíthassa az esetlegesen szükséges adatokat! 

 2. Eszközök átvételének adminisztrálása a KRÉTA FELTÁR modulban.

Az intézményi eszközöket az oktatók kétféleképpen vehetik át.  Vagy személyesen előre szervezett időpontban, vagy az NSZFH eljuttatta az intézménybe az eszközöket és átadták azokat.

Kérjük, tájékoztassák az oktatókat a meghatalmazással történő átvétel lehetőségéről a meghatalmazási minta igény szerinti megküldésével. 

Fontos tudni!

Abban az esetben ha meghatalmazott veszi át az eszközöket, akkor szabályos formában kitöltött, hiteles meghatalmazás szükséges az átvételhez, amely meghatalmazást az intézmények meg kell őriznie az átadás-átvételi dokumentumokkal együtt!

Ellenőrizze, hogy azon személy, aki az átadást adminisztrálja a FELTÁR modulban, rendelkezik-e FELTÁR- Eszköz-menedzser jogosultsággal!

Lépjen be a KRÉTA rendszerbe, majd az ESZKÖZ ÜGYINTÉZÉS menüben az ÁTJELENTKEZÉS funkcióra kattintva lépjen be a KRÉTA FELTÁR modulba! Abban az esetben, ha nem tud belépni, akkor az intézményi Adminisztrátornak kell ellenőrizni a jogosultságok kiosztását!

  1. Válassza ki az oktatót!
  2. Ezután válassza ki az eszközt a listából!
  3. Az aláírt Átadás-Átvételi dokumentumokat szükséges feltölteni a programba, de ezt később, az összerendelések után is megteheti!

Ha az átvevő egy meghatalmazott személy

Abban az esetben, ha rendelkezik előzetes meghatalmazással az átvevő személy, az eszköz részére átadható. Ilyen esetben fel kell tüntetni, hogy a "Jelen Meghatalmazás az Átadás-Átvételi Jegyzőkönyv mellékletét képezi." Az Átadás-Átvételi Jegyzőkönyvre az Átvevő adataihoz a Meghatalmazó adatai kerülnek, az Átvevő aláírásához a következők: „…………………(Meghatalmazó neve) képviseletében eljárva ………………. Meghatalmazott (neve)” 

Meghatalmazás minta a felületről való letöltéssel is lehetséges.

A kiosztás adminisztrációs folyamata a KRÉTA FELTÁR Modulban

Az alábbiakban lépésről-lépésre bemutatjuk, hogy hogyan kell a KRÉTA FELTÁR Modulban adminisztrálni az eszközkiosztási folyamatot.

Fontos tudni!

Ahhoz, hogy a FELTÁR modulban elvégezhesse az alábbiakban leírt folyamatokat a KRÉTA Adminisztrátori rendszerben ki kell osztani az a FELTÁR Eszközmenedzser jogosultságot. A jogosultság kiosztásának műveletét ide kattintva, ezen az oldalon olvashatja el ill. megtekintheti a rövid oktatóvideót is a művelet végrehajtásáról!

Fontos tudni, hogy a FELTÁR modulba csak nevesített felhasználók (alkalmazottak) léphetnek be, az alapértelmezett "admin" felhasználó nem tud belépni az eszközök ügyintézésébe!

Lépjen be a KRÉTA rendszerbe a felhasználónevével és jelszavával!

A KRÉTA FELTÁR Modulba legegyszerűbben a KRÉTA rendszeren keresztül tud belépni. Lépjen be az intézmény KRÉTA rendszerébe, majd az ESZKÖZ ÜGYINTÉZÉS menüben az ÁTJELENTKEZÉS funkcióra kattintva tud belépni a FELTÁR Modulba. Ha Önnek nem jelenik meg a ESZKÖZ ÜGYINTÉZÉS menü, akkor nem rendelkezik FELTÁR Eszköz-menedzser jogosultsággal vagy intézményében még nem került aktiválásra a FELTÁR modul.  

A képernyő bal szélén megjelenő menüsávban keresse meg az ESZKÖZKIOSZTÁS menüpontot!

Ezután kattintsunk az ESZKÖZKIOSZTÁS menüre,  majd válasszuk az ESZKÖZKIOSZTÁS IGÉNY ALAPJÁN funkciót!

Igénylő kiválasztása

Az eszközök összerendelését a következőképpen lehet végrehajtani: Az összerendeléshez első lépésként válasszuk ki a lenyíló listából az igénylő nevét! Fontos tudni, hogy a listában a név után - az esetlegesen azonos nevű személyek megkülönböztetése céljából - a születési dátumot láthatjuk. 

Az igénylő személyes adatainak automatikus kitöltése

Az igénylő nevének kiválasztása után, a szürke - nem módosítható -  hátterű mezőket a rendszer automatikusan kitölti a KRÉTA rendszerben szereplő adatokkal 

Fontos tudni!

Hibás adatokat a FELTÁR modulban nem lehet módosítani, amennyiben ezek az adatok eltérnek a valós, személyi igazolványban szereplő adatoktól, azt a KRÉTA adminisztrációs felületén kell módosítani!

Az igénylés státuszának üzenetei

Az IGÉNYLŐ NEVE listában megjelenik az összes oktató neve, függetlenül attól, hogy az eszközök ténylegesen kioszthatók számára. Abban az esetben ha jogosult, akkor a Státusz magyarázata szövegmezőben zöld színű státuszt kap. Abban az esetben, ha az igénylő kiválasztása után hibakód és üzenet jelenik meg, akkor az eszközkiosztás nem lehetséges az igénylőnek. 

Amennyiben egy olyan személyt választunk a listából, akinek már kiosztásra került egy eszköz, akkor azt az alábbi hibaüzenettel jelzi a rendszer.

Eszköz kiválasztása

Az igénylő kiválasztása után a következő feladatunk az eszköz kiválasztása lesz, ezt a felület harmadik szekciójában lehet megtenni. Válasszuk ki a lenyíló listából a kiadni kívánt eszköz azonosítószámát, amelyet az eszközök dobozán, illetve az eszközön is megtalál! 

Amennyiben a most kiadni kívánt eszköz azonosítószáma egy másik személyhez tartozik, az alábbi üzenettel figyelmeztet erre minket a rendszer, ilyenkor természetesen az eszközt nem lehet kiadni. Abban az esetben ha egy - még nem kiadott eszköz - azonosítószámára a rendszer ezt a hibát adja, akkor azt kérjük jelezzék a KRÉTA Ügyfélszolgálati bejelentő felé!

Meghatalmazott jelölése

Amennyiben meghatalmazott veszi át az eszközt, kérjük a megfelelő pipát jelölje ki a lap alján. A meghatalmazott által átvett eszköz esetében a meghatalmazás dokumentum az Átadás-átvételi jegyzőkönyv részét képezi, tehát meg kell őrizni! 

Adatok ellenőrzésének jelölése

A következő lépés, hogy bejelöljük a Az átvevő adatait a bemutatott okmányok alapján ellenőriztem előtti kis jelölőnégyzetet, amelyet előzetesen végre kell hajtani!

Eszközkiadás befejezése és az adatok mentése, tárolása

A kiadási folyamat befejezéseként kattintsunk a TÁROLÁS gombra!  Sikeres mentés esetén a képernyő jobb alsó sarkában megjelenik az alábbi jelzés. Ekkor sikeresen hozzárendeltünk egy személyhez egy eszközt.

Ezután a következő igénylő kiválasztásával folytathatjuk az eszközök kiadását!

Mit tegyünk, ha vissza kell vennünk egy eszközt?

Abban az esetben ha egy korábban használatba adott eszközt vissza szeretnénk venni, akkor válasszuk a HASZNÁLATBA ADOTT ESZKÖZÖK menüpontot!

Válasszuk ki az eszközt a megfelelő sorra kattintva, majd nyomjuk meg a SZERKESZTÉS funkciógombot.

Kattintsunk a VISSZAVÉTEL lapfülre! Az Eszközt visszavevő mező melletti ikonra kattintsunk!

A felbukkanó ablakban a NÉV mezőbe az eszközt visszavevő nevét kell megadni (fehér hátterű mező) - majd kattintsunk a TÁROLÁS gombra!

Ezután a Visszaadás oka és a a Visszaadáshoz fűzött megjegyzés mezőket kell kitölteni. Végül nyomjuk meg a képernyő jobb szélén található MENTÉS funkciógombot, az adatok elmentéséhez!

A sikeres visszavételről is kapunk visszajelzést. Ezután az eszköz már nem jelenik meg a kiosztható eszközök listájában.