Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

A Kollaborációs Térben kezelt házi feladatok milyen újdonságot tartalmaznak? 

A házi feladatok kezelése már ismerős lehet a KRÉTA rendszerből, ugyanakkor a DKT-ban számos izgalmas újdonsággal egészültek ki a házi feladatok felületek. A Kollaborációs Térben a házi feladatok kezelésénél lehetősége van:

 1. Összeállítani és kiadni a házi feladatokat.

 2. A kiadott feladatokhoz fájlokat is csatolhat.

 3. A házi feladathoz üzeneteket írhat, kérdezhet a tanulóktól.

 4. Megnézheti a kiadott feladatok állapotát.

 5. Megadhatja, hogy mikor jelenjen meg tanulói számára az akár előre rögzített házi feladat.

 6. Meghatározhatja, hogy a házi feladatot milyen módon szeretné értékelni, amely értékelés a KRÉTA rendszerbe is bekerül automatikusan.

 7. Meghatározhatja, hogy kér-e a tanulóktól beadandó részt, illetve csatolhatnak e állományt a beadott munkájukhoz? 

 8. Láthatja, hogy a tanulók megkezdték-e már a házi feladat megoldását, milyen fázisban vannak.  

Hogyan kereshet a házi feladatok között?

A házi feladatok megtekintésre több lehetősége is van: 

 • a felső menüsorból használhatja a HÁZI FELADATOK menüpontot, erre kattintva az összes házi feladat megjelenik, kiválaszthat egy munkateret és ott a házi feladatok gombra  kattintva megnézheti a munkatérhez tartozó házi feladatokat,

 • vagy az órarendből is megkeresheti az adott tanórát, és az ahhoz kapcsolódó házi feladatot. 

Hogyan listázhatom ki és szűrhetem a házi feladatokat?

A felső menüsorból használhatja a HÁZI FELADATOK menüpontot, erre kattintva az összes házi feladat megjelenik. A listában az alábbi adatokat láthatja: 

 • a házi feladathoz tartozó munkatér,

 • a házi feladat kiadásának dátuma,

 • a tanóra sorszáma,

 • a tanóra témája,

 • a házi feladat címe,

 • a beadási határidő, amely sárgával jelenik meg ha 3 napon belül kell beadnia a tanulóknak és pirossal, ha már lejárt a beadási határidő,

 • a tanulók házi feladatainak beadási státusza, 

 • valamint a házi feladatokkal végezhető műveletek.

A képernyő bal szélén található  ikonra kattintva beállíthatja a házi feladat megjelenésére és szűrésére vonatkozó feltételeket is! 

A házi feladatokat előre is lehet rögzíteni a DKT rendszerben, viszont ebben az esetben az óra sorszáma valamint a tanóra témája üresen fog megjelenni.

Fontos tudni!

A házi feladatokat lehetősége van törölni, de ügyeljen arra, csak olyan házi feladatot lehet törölni, amelynél még nem értékelte a tanulókat! Abban az esetben, ha olyan házi feladatot szeretne törölni, amelyhez már felvett tanulói értékelést, akkor először törölje az értékelést, majd ezután tudja törölni a házi feladatot.

Mit jelent a beadási határidő színezése? 

A program figyelmeztet, ha egy házi feladat beadási határideje közeleg. Abban az esetben, ha három napon belül kell beadni egy házi feladatot, akkor sárga háttérrel jelenik meg. Ha egy házi feladatnál a beadási határidő pirosan jelenik meg, akkor annak a feladatnak a beadási határideje lejárt és nem fogják már tudni a tanulók beadni a feladatot!

Hogyan nézhetem meg a kiadott házi feladatokat?

A házi feladatok listájában egyszerűen kattintson a kiválasztott házi feladatra vagy a sor jobb szélén található  szerkesztés ikonra. A házi feladat megnyitása után van lehetősége megnézni a feladatot, szerkeszteni és kiadni a házi feladatot. 


Megmarad a házi feladatok beírásának lehetősége a KRÉTA Elektronikus Naplóban is? 

Igen, a házi feladatokat a KRÉTA rendszerben továbbra is be lehet írni az elektronikus naplóban a tanórák rögzítésekor, azonban több, a DKT-ban már elérhető funkció ott még nem áll rendelkezésre, pl. a KRÉTA rendszerben csak egy fájl csatolható a házi feladathoz, míg a Kollaborációs Térben több fájlt is csatolhat. 

Fontos tudni!

Ha a KRÉTA rendszerben a tanórák naplózásánál rögzíti a házi feladatot, akkor a Kollaborációs Térben minden esetben NEM BEADANDÓ  alapértelmezett státusszal jön létre a házi feladat!

Hogyan kezelhetem és adhatom ki a házi feladatokat? 

Az "Új házi feladat" gombot megnyomva, az órarendből kiválasztva a tanórát, megjelenik az óra adatlapja, valamint megadható a házi feladat, és annak részletei, beállítható határideje, látható a beadási határidő, valamint több állomány is csatolható hozzá. 

A házi feladatnak egy rövid címet kell adni, ami a későbbi felületeken, illetve a fejlécben is megjelenik. A határidő meghatározásánál csak a mai napot követő dátum állítható be. A házi feladat leírása részben bővebben ki lehet fejteni, hogy mit kell tenniük a tanulóknak.

A jobb oldali menüsávban lehet beállítani, ha az általános beállításoktól eltérő módon szeretnénk a házi feladatot kezelni. Itt tudja kezelni, hogy a tanulóknak legyen-e lehetőségük beadni, vagy csatolmányt fűzni a házi feladathoz, valamint a házi feladat értékelését is szabályozhatja. Ezen felül meghatározhatja, hogy azonnal, vagy a tanóra napjától legyen csak elérhető a tanulók számára a házi feladat.

A rögzítéshez kattintson a  nyomógombra és ezzel elmentheti a munkáját.

Lehet-e fájlokat csatolni a házi feladatokhoz? 

Ha fájlt szeretne csatolni a feladathoz, akkor a  gombbal teheti ezt meg. 

Fontos tudni!

Ügyeljen arra, hogy csak dokumentumokat, képeket, médiafájlokat vagy becsomagolt állományokat tud csatolni, más fájlok feltöltése nem lehetséges! Továbbá figyeljen arra is, hogy maximum 30MB méretű állományokat tud csatolni a feladatokhoz!

Mi a teendő, ha nem tudok a házi feladat leírásába szöveget írni? 

A böngészőprogramokban - leginkább a Chrome programban - lehetőség van arra, hogy idegen nyelvű oldalakat automatikusan lefordítsa, ugyanakkor a magyar nyelvű oldalaknál ezt a funkciót ki kell kapcsolni. Abban az esetben, ha nem tud szöveget beírni a házi feladathoz vagy a KRÉTA rendszerben beírt feladat szövege nem jelenik meg, akkor a böngészőbeállításoknál kapcsolja ki az automatikus fordítást, sőt célszerű a böngészőprogramot úgy beállítani, soha ne fordítsa le a magyar nyelvű oldalakat!

Mi történik az után, hogy kiadtam a házi feladatot? 

A házi feladat listában láthatja, hogy az egyes házi feladatokhoz a tanulók milyen házi feladat státuszokban vannak. A házi feladaton belül láthatja a névsort, és ellenőrizheti, ha szükséges visszaküldheti és értékelheti a beadott házi feladatokat. 

Mik azok a státuszok? 

A feladatoknál a státuszok mutatják meg, hogy a kiadott feladatok milyen készültségi vagy beadási állapotban vannak a tanulói oldalon. A státuszokról részletesen ide kattintva tud olvasni!

Értékelni is lehet a házi feladatot? 

A feladat kiadásánál előzetesen is beállítható, milyen értékelést szeretne alkalmazni, ami a későbbiekben is változtatható. 

osztályzattal 

szöveges értékeléssel

százalékos értékeléssel 

csak elfogadással/nem elfogadással

vagy ki is kapcsolhatja az értékelést, akár csak az adott feladatnál. 

Jó tudni!

A DKT házi feladatok felületén rögzített értékelés automatikusan a KRÉTA rendszerbe is bekerül, nincs szükség semmilyen további teendőre, ezt ellenőrizheti is bármikor a KRÉTÁBAN.

A tanuló által beküldött és javított házi feladat visszaküldése

A javított feladatot egy üzenet kíséretében lehet visszaküldeni a tanulóknak és lehetősége van fájlokat (pl. a megoldást, javított dolgozatot) is csatolni. Kizárólag csak dokumentumokat, képeket, médiafájlokat vagy becsomagolt állományokat tud csatolni, más fájlok feltöltése nem lehetséges! Ügyeljen arra is, hogy maximum 30MB méretű állományokat tud csatolni a feladatokhoz!

Amennyiben a visszaküldés opciót is alkalmazzuk, a tanuló javíthatja a korábban beadott dokumentumot. 

Hogyan lehet a házi feladatokhoz videó hivatkozásokat és tananyagokat csatolni?

A házi feladatokhoz lehetőség van videó hivatkozásokat is csatolni, amelyek a DKT felületén megjelennek és lejátszhatók. A videó hivatkozások csatolásához válasszon ki egy korábbi házi feladatot vagy indítson egy új házi feladat létrehozását!

A Csatolmányok szekcióban a Csatolás gombra kattintva van lehetősége videó hivatkozást hozzáadni a házi feladatokhoz! A Tananyagok szekcióban tananyagokat hozhatunk létre vagy kereshetünk a már feltöltött állományok között a saját vagy az intézményi tananyagtárban. 

A videó hivatkozás beállításához az alábbi adatokat kell megadni:

 • a videó hivatkozás címe,

 • a videó hivatkozás webcíme (URL linkje),

 • valamint opcionálisan megadható, hogy a videó lejátszását melyik időponttól kezdje el a program, abban az esetben ha a külső rendszer (pl. YouTube) ezt támogatja.

Abban az esetben ha nem adja meg külön a videó címét, akkor alapértelmezetten a hivatkozás tartalma fog a címnél megjelenni, a külső hivatkozást minden esetben rögzíteni kell!

A link megadása után az előnézeti képen látható az videó előnézeti képe is, így ellenőrizheti, hogy a kívánt videó jelenik meg a diákoknak. A  gombbal van lehetősége a videót hozzáadni a házi feladathoz. A házi feladathoz kapcsolódó videók a "Csatolt hivatkozások" blokkban jelennek meg.

A házi feladatokhoz lehetősége van több videóhivatkozást is csatolni, ezek egymás mellett jelennek meg a házi feladat felületén.

Miért célszerű videó hivatkozásokat használni a házi feladatoknál?

A videó hivatkozásokat a házi feladat leírásában is be lehet írni, azonban a videó hivatkozás használata több előnyt is tartalmaz:

 • Azonnal látható, hogy helyesen történt a videó hivatkozás linkjének megadása. Abban az esetben ha a hivatkozást rosszul írta be a feladathoz, az előképen nem jelenik meg a videó képe.

 • A videó hivatkozásokat a DKT felületéről közvetlenül is meg lehet tekinteni, nem szükséges külön lapon megnyitni.

 • Be lehet állítani időzítést is, tehát megadható, hogy pl. egy hosszabb videó esetén milyen kezdő időponttól induljon el a videólejátszás

Videótár

A KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) DKT (Digitális Kollaborációs Tér) moduljának Tanári felületének bemutatása. A videóban a DKT Házi feladat kiadás és kezelés lehetőségeit tekinthetik meg.