Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Bevezetés

A KRÉTA Duális Képzés Modul intézményi felülete lehetőséget biztosít az intézményeknek a duális képzés helyszínei, összerendelései, csoportjai, oktatói és adminisztrátorai kezelésére attól függően, hogy a szakképzési intézmény vagy a duális képzőhely kezeli a képzés törzsadatait. 

Annak eldöntése, hogy ki végezze a duális képzés nyilvántartását, adminisztrációját?

Szükséges az intézmény és a duális képzőhely között egy megállapodás, ahol döntés születik, hogy ki végezze a duális képzőhely nyilvántartását. Ha az intézmény, akkor az intézményi adminisztrátorral, ha a duális képzőhely, akkor a duális képzőhelyi adminisztrátorral végezhető a nyilvántartás, ebben az esetben is az intézményi adminisztrátor hozza létre az első duális képzőhelyi adminisztrátort a képzőhely számára.

Fontos tudni!

Az intézményi adminisztrátor csak az általa felvett és más intézményi adminisztrátor által rögzített beállításokat tudja módosítani illetve törölni. A Duális képzőhelyi adminisztrátorok által felvett képzőhelyek/duális oktatók/csoportok csak megtekintésre jelennek meg a felületen! 

Melyek azok a feladatok, amelyeket minden esetben az intézménynek kell végrehajtania a KRÉTA rendszerben? 

A duális képzőhelyek létrehozását, a tanulók képzőhelyekhez rendelését ill. az első duális adminisztrátort minden esetben csak a KRÉTA rendszer adminisztrátori jogosultsággal rendelkező személye tudja létrehozni. Az alábbiakban bemutatásra kerül, hogy milyen sorrendben kell ezeket a feladatokat végrehajtani!

 1. Duális képzőhely székhelyének létrehozása
 2. Tanulók hozzárendelése a duális képzőhelyhez
 3. Duális adminisztrátor létrehozása

Mikor látható a DUÁLIS KÉPZÉS menüpont? 

A DUÁLIS KÉPZÉS menüpont minden szakképzéssel foglalkozó intézmény adminisztrátori vagy duális adminisztrátori jogosultsággal rendelkező, nevesített felhasználójánál megjelenik.

Fontos tudni!

A DUÁLIS KÉPZÉS  menü csak a nevesített intézményi adminisztrátoroknak és duális képzőhelyi adminisztrátoroknak elérhető, tehát az "admin" felhasználónévvel bejelentkezett technikai adminisztrátornak nem jelenik meg! 

Duális képzés modul programfunkciói az intézményi duális adminisztrátorok számára

A Duális képzési modulba belépve a felhasználóknak az alábbi funkciócsoportok lesznek elérhetők:

 • Duális képzési adatok
 • Tanulói adatok
 • Oktatói adatok
 • Importálások
 • Besorolások
 • Foglalkozások
 • e-Napló

Intézményi adminisztrátor feladatai

A KRÉTA Duális modulban vannak olyan feladatok, melyeket kizárólag az iskola KRÉTA adminisztrátora tud végrehajtani, vannak olyan funkciók, melyeket meg lehet osztani a képzőhelyi duális adminisztrátorral, valamint vannak olyan funkciók is, melyeket csak a duális oktatók tudnak végrehajtani. 

Fontos tudni!

A duális képzéssel kapcsolatos adatok (oktatók, csoportok, összerendelések, órarendek stb.) felvitelét mindig a DUÁLIS KÉPZÉS programfunkcióiban kell végrehajtani. A duális oktatókat soha ne vegye fel az alkalmazottak (tanárok) közé, továbbá a duális foglalkozásokat soha ne vegye fel a tantárgyfelosztásba, mert ebben az esetben az iskolai adatok fognak megjelenni!

Csak az intézményi KRÉTA adminisztrátor által végrehajtható feladatok

Az alábbi feladatokat csak az iskolai KRÉTA renszer adminisztrátori jogosultsággal rendelkező felhasználói tudják elvégezni:

 1. Duális képzőhelyek székhelyének rögzítése

 2. Duális képzőhelyi adminisztrátor felvitele

 3. A duális képzésben résztvevő tanulók és a képzőhelyeik összerendelése

A Duális képzőhelyi adminisztrátorokkal megosztható feladatok

A következő feladatok megoszthatók a duális képzőhely ill. az iskola adminisztrátorai között:

 1. A duális képzőhelyek telephelyeinek kezelése

 2. Helyszínek létrehozása és kezelése

 3. Duális csoportok létrehozása és kezelése

 4. Tanulók besorolása a duális csoportokba

 5. Duális oktatók létrehozása és kezelése

 6. Duális csoportk és oktatók összerendelése

 7. Órarendek szerkesztése

Fontos tudni!

Az intézményi KRÉTA adminisztrátor csak az általa felvett vagy másik iskolai KRÉTA adminisztrátor által rögzített elemeket (képzőhely, helyszín , oktató, csoport, összerendelés, órarend stb.) és beállításokat tudja módosítani illetve törölni!

A Duális képzőhelyi adminisztrátorok által felvett elemeket (helyszínek, duális oktatók, duális csoportok, összerendelések, órarendek stb.) csak megtekintésre jelennek meg a felületen, ezeket csak a duális képzőhelyhez tartozó adminisztrátor módosíthatja vagy törölheti!

Fontos tudni!

Az intézményi tanév rendje beállítások nincsenek hatással a duális modul órarendjére, így ha nem egy adott napra rögzítettünk órarendet, hanem egy időszakra, akkor a közbeeső munkaszüneti napokon vagy ünnepnapokon is meg fognak jelenni a rögzített foglalkozások.