Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Mit nevezünk munkatereknek?

A Digitális Kollaborációs Térben a munkatereknek azokat a tantárgyakat, tanórákat és egyéb foglalkozásokat (pl. szakkörök) nevezzük, amelyeket tanít.

Tanári szempontból a munkaterek tulajdonképpen a pedagógus tantárgyfelosztásának felelnek meg, amelyek tartalmazzák azokat az osztályokat, csoportokat, tantárgyakat melyek a KRÉTA rendszerben szerepelnek. Ezek a munkaterek a KRÉTA elektronikus naplója alapján automatikusan létrejönnek, önnek semmit sem kell csinálnia! Ha kiválasztja a MUNKATEREK funkciót, akkor azonnal láthatja a tanított tantárgyakat, a hozzájuk kapcsolódó osztályokat és csoportokat.

A munkaterek segítségével egyszerűen és hatékonyan rendszerezheti a Kollaborációs Térben kezelt üzeneteket és feladatokat. Láthatja, hogy egy-egy munkatéren milyen üzenetek vannak, kik az adott osztály vagy csoport tanulói, valamint milyen házi- vagy órai feladatokat rögzített a munkatéren. Egyszerűen megtekintheti a munkatérhez tartozó tanóráit is és megnézheti, hogy a feladatok mely tanórához tartoznak. 

Mik azok az aktuális munkaterek? 

Aktuális munkatereknek nevezzük azokat a munkatereket, amelyeket jelenleg is tanít és így ezekkel jelenleg is dolgozhat. Ha valamilyen tantárgyat korábban (pl. az előző félévben) tanított, de most már nincs ilyen tantárgya, akkor azok az egyedi vagy inaktív munkatereknél fognak megjelenni. 

Mit nevezünk egyedi munkatérnek? Miért inaktívak ezek? 

Az egyedi munkaterek olyan munkaterek amelyek nem szerepelnek a tantárgyfelosztásban és akkor jönnek létre, ha egy tanár helyettesített tanórát vagy egyedileg beírt órát tart. Ezek nem "igazi" munkaterek, ezért nem is érhetők el a különböző funkciói, de láthatja őket. Az egyedi munkaterekhez tartozó tanórákat az órarendből lehet kezelni, házi- vagy órai feladatokat rögzíteni, üzeneteket küldeni ill. digitális órát indítani. A felületen adott esetben megtalálható teljesen inaktív munkaterek azok a munkaterek, amelyeket az aktuális tanévben már töröltek a tantárgyfelosztásból.

Milyen funkciókat érhetek el a munkatereknél? 

A munkaterek alapértelmezetten az ún. kártya nézetben, paneleken jelennek meg. Ezeken a paneleken látható az osztály vagy csoport megnevezése és a tantárgy neve, továbbá a munkaterekhez kapcsolódó különböző funkciók. 

A kártyák alsó sorában található gombok segítségével érheti el a munkaterek különböző funkcióit.

Tanórák

A gombra kattintva megjelennek a munkatérhez tartozó és az elektronikus naplóba rögzített tanórák listái. A tanórák funkcióról ide kattintva olvashat részletes útmutatót!

Üzenőfal

Az üzenőfal gombra kattintva a munkatérhez tartozó üzenőfal jelenik meg. Az üzenőfalak kezeléséről ide kattintva olvashat részletes útmutatót!

Házi feladatok

A házi feladatok gombra kattintva megnézheti a munkatér tanóráin kiadott összes házi feladatát. A házi feladatok kezeléséről ide kattintva olvashat részletes útmutatót!

Órai feladatok

A gombra kattintva megnézheti a munkatér tanóráin kiadott összes órai feladatod. Az órai feladatok kezeléséről ide kattintva olvashat részletes útmutatót!

e-Learning feladatok

A gombra kattintva megnézheti a munkatérhez kapcsolódó eLearning feladatok. 

Tananyagtár

A gombra kattintva megnézheti a munkatérhez kapcsolódó tananyagtárat.

Digitális óra

A gombra kattintva elindíthat a munkatérhez kapcoslódó digitális tanórát vagy kapcsolódhat a folyamatban levő digitális tanórához. 

Nyelvi feladat

A gombra kattintva megnézheti a munkatérhez kapcsolódó nyelvi feladatokat. Ez a nyomógomb csak a nyelvi modul által támogatott tantárgyak munkatereinél jelenik meg!

Miért hasznosak a munkaterek?

A munkaterek alapján könnyen rendszerezheti a munkáit és teendőit a tanított tantárgyak szerint. Egyszerűen nézheti meg a tantárgyaihoz kapcsolódó házi vagy órai feladatokat, a tanórákat, továbbá a kapcsolódó üzeneteket. 

A munkatereknél nem jelennek meg a képek. Mi a teendő? 

A DKT használatához mindig a legfrissebb verziójú böngészőprogramot javasoljuk használni. Ha régebbi böngészőt (pl. Internet Explorer) vagy elavult verziót használ, akkor előfordulhat, hogy a képek nem helyesen jelennek meg. 

Videótár

A KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) DKT (Digitális Kollaborációs Tér) moduljának Tanári felületének bemutatása. A videóban a DKT Munkatereit tekinthetik meg.