Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Hogyan lehet belépni a KRÉTA Kollaborációs Térbe?

A KRÉTA Digitális Kollaborációs Térbe a KRÉTA Elektronikus naplóján keresztül tud belépni. Ha a böngészőből használja a KRÉTA rendszert, akkor a bejelentkezés után egyszerűen kattintson a DKT gombra! 

Nem sikerült belépnem, hibaüzenetet kapok. Mi lehet az oka? 

A DKT tanári felületére csak tanári jogosultsággal lehet belépni, tehát a pedagógusnak szerepelnie kell a KRÉTA tantárgyfelosztásában vagy órarendjében, ill., ha nem szerepel egyikben sem, akkor a KRÉTA rendszerbe beírt tanórával kell rendelkeznie. Abban az esteben, ha ezeknek a feltételeknek a felhasználó nem felel meg, akkor nem tud belépni a Kollaborációs Térbe. 

Sikerült belépnem, mit látok?

A belépés után a DKT nyitólapját láthatja. A megjelenítés attól függ, hogy számítógépen, táblagépen (tableten) vagy mobiltelefonon nézi a felületet. Természetesen a különböző mobiltelefonokon vagy infokommunikációs eszközökön kicsit eltérően is megjelenhetnek a felületek, de az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen megjelenési formái vannak a nyitólapnak. 

Ha a számítógépet használ, akkor így láthatja a kezdőoldalt

Mobilon így látja


Táblagépen legtöbbször ezt láthatja fekvő nézetben

Tableten álló nézetben így látja

A további Tudásbázis oldalakon a képernyőképeket nem csak az asztali számítógépes nézeben mutatjuk meg, hanem bemutatjuk a képernyő jobb szélén, hogy a mobil vagy táblagépes nézetben, hogyan jelenik meg a program. 

Az első belépéskor mit kell tennie? 

Ha korábban még nem lépett be a Kollaborációs Térbe, akkor az első feladat a saját profil beállítása lesz. Amíg ezeket az alapbeállításokat nem adta meg, addig nem fognak megjelenni a DKT funkciói! Kattintson a TOVÁBB A BEÁLLÍTÁSOKRA gombra, vagy a ALAPBEÁLLÍTÁSOK MENTÉSE szövegre. Az alapbeállításoknál az e-mail címet kötelezően meg kell adni és választhat egy profilképet is magának. Amíg nem ad meg egy érvényes e-mail címet, addig nem tudja elmenteni a beállításokat!

Miért kell megadni az e-mail címemet? 

A KRÉTA Digitális Kollaborációs Tér számos olyan online szolgáltatást tartalmaz, amelynek használatához feltétlenül szükséges az e-mail cím megadása. A KRÉTA Digitális Kollaborációs Tér jelenlegi és majd a későbbi fejlesztések során elérhető szolgáltatásainak zökkenőmentes használatához meg kell adnia az első belépéskor a DKT-ban használatos e-mail címet. 

Ennyi az összes tennivaló a beállításoknál?

Igen! A felület ugyan tartalmaz beállítási lehetőségeket a Házi feladat, az Órai feladat és az Üzenőfal értékeivel kapcsolatban, azonban ezek változtatását később javasoljuk, amikor az egyes felületeket és funkciókat már megismerte. A beállításokat bármikor módosíthatja, vagy vissza is állíthat a jelenleg is megjelenő alapbeállítás értékekre. Ha a beírta az e-mail címét és kiválasztotta a profilképét utána kattintson a BEÁLLÍTÁSOK MENTÉSE gombra a kép jobb felső sarkában!


Sikerült elmentenem a profilomat! Hogyan tovább?


Ha sikeresen elmentette a profilját - amelyet később bármikor megváltoztathat a BEÁLLÍTÁSOK funkcióban - akkor ideje megismerkednie a Digitális Kollaborációs Tér különböző funkcióival! A felső menüsorban már meg is jelentek a legfontosabb menüpontok, amelyek segítségével használhatja a DKT alapfunkcióit. 

A menüsorból elérheti a munkatereit, a tanári üzenőfalát, a házi feladatokat, az órai feladatokat, az órarendjét, továbbá a TUDÁSBÁZIS szövegre kattintva ide, a DKT tudásbázisba tud belépni. A menüsor jobb szélén látja a nevét, valamint a beállításokat és a kilépés funkciót érheti el, a kis nyílra kattintva! 

Abban az esetben ha a képernyője kisebb felbontású, vagy a böngészőprogram nagyítás funkcióját használja, akkor a menüsor helyén a mobil nézetben használt menügomb (ezt láthatja a jobb oldali képen)  jelenhet meg.  A Kollaborációs Tér megjelenése mindig igyekszik alkalmazkodni a használt infokommunikációs eszköz (asztali számítógép, laptop, notebook, táblagép, mobiltelefon) megjelenítési lehetőségeihez és lehetőség szerint a legoptimálisabban megjeleníteni az oldalakat. 

A menüsorban a legtöbb oldalon találhat egy keresőmezőt is, amely segítségével gyorsan tud szavakat, kifejezéseket vagy fogalmakat keresni az aktuális oldalon! Ebben a keresőmezőbe bármilyen kifejezést megkereshet az oldalon. Az egyszerűbb használat miatt a keresőmezőbe írt kifejezéseknél a kis- és nagybetűk, továbbá az ékezetes karakterek nem kerülnek megkülönböztetésre. 

Kattintson ide és ismerkedjen meg a Kollaborációs Tér funkcióval és kommunikációs lehetőségeivel!

Erre mindig figyeljen oda!

Adatai és munkája biztonsága érdekében, ha befejezte a tevékenységét a Kollaborációs Térben, akkor a KILÉPÉS funkcióval mindig lépjen ki a programból!


Videótár

DKT tanári felületének bemutatása

A KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) DKT (Digitális Kollaborációs Tér) moduljának tanári felületének bemutatása. A videóban a Kollaborációs Tér tanári elérését, a rendszerbe történő belépést, valamint az alapbeállítások végrehajtását tekinthetik meg.

A DKT alapfunkcióinak bemutatása

A 2020. október 22-én tartott élő videóban a tanárok megismerkedhetnek a KRÉTA DKT funkcióival, a munkaterek fogalmával, a házi- és órai feladatok kezelésével, az üzenőfalakkal és privát beszélgetésekkel és a DKT rendszerének alkalmazási lehetőségeivel.