Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Hogyan lehet belépni a KRÉTA Kollaborációs Térbe?

A KRÉTA Digitális Kollaborációs Térbe a KRÉTA Elektronikus naplóján keresztül tud belépni. Ha a böngészőből használja a KRÉTA rendszert, akkor a bejelentkezés után egyszerűen kattintson a DKT gombra! 

Nem sikerült belépnem, hibaüzenetet kapok. Mi lehet az oka? 

A DKT tanári felületére csak tanári jogosultsággal lehet belépni, tehát a pedagógusnak szerepelnie kell a KRÉTA tantárgyfelosztásában vagy órarendjében, ill. ha nem szerepel egyikben sem, akkor a KRÉTA rendszerbe beírt tanórával kell rendelkeznie. Abban az esteben ha ezeknek a feltételeknek a felhasználó nem felel meg, akkor nem tud belépni a Kollaborációs Térbe. 

Sikerült belépnem, mit látok?

A belépés után a DKT nyitólapját láthatja. A megjelenítés attól függ, hogy számítógépen, táblagépen (tableten) vagy mobiltelefonon nézi a felületet. Természetesen a különböző mobiltelefonokon vagy infokommunikációs eszközökön kicsit eltérően is megjelenhetnek a felületek, de az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen megjelenési formái vannak a nyitólapnak. 

Ha a számítógépet használ, akkor így láthatja a kezdőoldalt

Mobilon így látja


Táblagépen legtöbbször ezt láthatja fekvő nézetben

Tableten álló nézetben így látja

Az első belépéskor mit kell tennie? 

Ha korábban még nem lépett be a Kollaborációs Térbe, akkor az első feladat a saját profil beállítása lesz. Amíg ezeket az alapbeállításokat nem adta meg, addig nem fognak megjelenni a DKT funkciói! Kattintson a TOVÁBB A BEÁLLÍTÁSOKRA gombra vagy a ALAPBEÁLLÍTÁSOK MENTÉSE szövegre. Az alapbeállításoknál az e-mail címet kötelezően meg kell adni és választhat egy profilképet is magának. Amíg nem ad meg egy érvényes e-mailcímet, addig nem tudja elmenteni a beállításokat!

Miért kell megadni az e-mail címemet? 

A KRÉTA Digitális Kollaborációs Tér a későbbiek fejlesztések során integrálni fog számos olyan on-line szolgáltatást is amelynek használatához feltétlenül szükséges lesz majd egy e-mail cím megadása. Azért, hogy a későbbiekben ezeket a szolgáltatásokat is zökkenőmentesen használni tudja, meg kell adnia az első belépéskor a DKT-ban használatos e-mail címét. 

Ennyi az összes tennivaló a beállításoknál?

Igen! A felület ugyan tartalmaz beállítási lehetőségeket a Házi feladat, az Órai feladat és az Üzenőfal értékeivel kapcsolatban, azonban ezek változtatását később javasoljuk, amikor az egyes felületeket és funkciókat már megismerte. A beállításokat bármikor módosíthatja, vagy vissza is állíthat a jelenleg is megjelenő alapbeállítás értékekre. Ha a beírta az e-mail címét és kiválasztotta a profilképét utána kattintson a BEÁLLÍTÁSOK MENTÉSE gombra a kép jobb felső sarkában!

Ha a számítógépet használ, akkor így láthatja a Profilbeállítások oldalt

Mobilon így látja


Sikerült elmentenem a profilomat! Hogyan tovább?

Mobilon érintse meg a bal oldalon látható funkció választó ikont!

Ha sikeresen elmentette a profilját - amelyet később bármikor megváltoztathat a BEÁLLÍTÁSOK funkcióban - akkor ideje megismerkednie a Digitális Kollaborációs Tér különböző funkcióival! A felső menüsorban már meg is jelentek a legfontosabb menüpontok, amelyek segítségével használhatja a DKT alapfunkcióit. 

A menüsorból elérheti a munkatereit, a tanári üzenőfalát, a házi feladatokat, az órai feladatokat, az órarendjét, továbbá a TUDÁSBÁZIS szövegre kattintva ide, a DKT tudásbázisba tud belépni.

A menüsor jobb szélén látja a nevét, valamint a beállításokat és a kilépés funkciót érheti el, a kis nyílra kattintva! 

Abban az esetben ha a képernyője kisebb felbontású vagy a böngészőprogram nagyítás funkcióját használja, akkor a menüsor helyén a mobil nézetben használt menügomb (ezt láthatja a jobb oldali képen)  jelenhet meg.  A Kollaborációs Tér megjelenése mindig igyekszik alkalmazkodni a használt infokommunikációs eszköz (asztali számítógép, laptop, notebook, táblagép, mobiltelefon) megjelenítési lehetőségeihez és lehetőség szerint a legoptimálisabban megjeleníteni az oldalakat. 

A menüsorban a legtöbb oldalon találhat egy keresőmezőt is, amely segítségével gyorsan tud szavakat, kifejezéseket vagy fogalmakat keresni az aktuális oldalon! Ebben a keresőmezőbe bármilyen kifejezést megkereshet az oldalon. Az egyszerűbb használat miatt a keresőmezőbe írt kifejezéseknél a kis- és nagybetűk, továbbá az ékezetes karakterek nem kerülnek megkülönböztetésre. 

Kattintson ide és ismerkedjen meg a Kollaborációs Tér funkcióval és kommunikációs lehetőségeivel!

Erre mindig figyeljen oda!

Adatai és munkája biztonsága érdekében, ha befejezte a tevékenységét a Kollaborációs Térben, akkor a KILÉPÉS funkcióval mindig lépjen ki a programból!