Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Mit nevezünk VPN-nek? 

A VPN (Virtual Private Network) egy olyan technológia, amely lehetővé teszi az internetezők számára, hogy biztonságosan és magán módon böngészhessenek az interneten.

Néhány fontos dolog, amit tudni kell a VPN-ekről:

  1. Magán és biztonságos kapcsolat: A VPN egy titkosított csatornát hoz létre az internet és az eszköz (számítógép, okostelefon stb.) között. Ez megakadályozza a harmadik fél, például az internet-szolgáltatók vagy a hekker támadások szemlélését és megzavarását.

  2. Helyszíni megváltoztatás: VPN segítségével úgy teheti, mintha egy másik helyen lenne. Például választhat egy olyan VPN-szerver helyet, amelynek címe egy másik országban van. Ez megváltoztathatja az online szolgáltatásoknak látszó helyét, például az IP címét.

  3. Adattitkosítás: A VPN-k olyan titkosítási protokollokat használnak, amelyek védelmet nyújtanak az adatoknak, amelyek az interneten áthaladnak. Ez fontos lehet, ha érzékeny információkat, például banki adatokat vagy személyes információkat oszt meg online.

  4. Korlátozások feloldása: Néhány ország vagy szolgáltatás korlátozhatja a hozzáférést bizonyos weboldalakhoz vagy szolgáltatásokhoz. Egy VPN használatával ezeket a korlátozásokat áthidalhatja.

  5. Magánélet védelem: A VPN segít megőrizni az online magánéletét. Az internet-szolgáltatók és más fél nem tudják követni az online tevékenységét, mivel a VPN az Ön valódi IP címét másikra cseréli.

  6. Kiválasztás és beállítás: A VPN használatához először ki kell választania egy megbízható VPN-szolgáltatót, majd telepítenie kell az alkalmazásukat vagy beállítani a VPN-t az eszközén. A VPN-szolgáltatók általában havi vagy éves díjat számítanak fel.

  7. Sebesség és teljesítmény: A VPN használata valamelyest lassíthatja az internetkapcsolatát, mivel az adatok titkosításra és átvitelre kerülnek a VPN-szervereken keresztül. A sebességkülönbség a VPN-szolgáltatótól és a kiválasztott szerver helyétől függ.

  8. Kockázatok: Bár a VPN-ek segíthetnek az online magánélet védelmében, fontos tudni, hogy nem minden VPN-szolgáltató megbízható. Néhány ingyenes VPN szolgáltatás gyűjthet és értékesíthet információkat az Ön tevékenységéről. Ezért fontos körültekintően választani egy jól ismert, megbízható VPN-szolgáltatót.

Összességében a VPN hasznos eszköz lehet az online biztonság és magánélet védelme érdekében, de fontos, hogy megfelelően válasszon és használja, hogy az előnyei kihasználhatók legyenek.

Lényeges tudnivalók

Fontos tudnia, hogy nem minden VPN szolgáltató rendelkezik magyarországi szerverekkel, így a regisztráció előtt mindenképpen tájékozódjanak arról, hogy az adott VPN szolgáltatónál elérhető-e a magyarországi IP címmel rendelkező szerver. 

A VPN működési módjából fakadóan a VPN eléréssel sok esetben jelentősen csökkenhet a hálózat sebessége. Ez normális jelenség a VPN használatakor. 

A legnagyobb VPN szolgáltatók mindegyike rendelkezik mobilon elérhető applikációval, azonban ha egy kisebb szolgáltatót választunk, akkor célszerű megnézni, hogy van-e mobilos applikáció a használathoz. 

Legálisak a VPN-ek Magyarországon?

A VPN használata Magyarországon legális, bár mi azt javasoljuk, hogy mielőtt elkezdené külföldön használni, mindig nézze át az azon ország jogszabályait, ahol épp tartózkodik, mivel vannak olyan országok amelyek tiltják a VPN használatot.

Fontos tudni, hogy az adott országban tiltott online tevékenységek viszont továbbra is illegálisak, függetlenül attól, hogy használ-e VPN-t, vagy sem.

Milyen VPN szolgáltatást használjak? 

Az Interneten számos fizetős és ingyenes VPN szolgáltatás is rendelkezésre áll, de mindig mérlegelni kell az előnyöket és hátrányokat is. Az ingyenes szolgáltatók esetében gyakran az adatainkkal, a felhasználói tulajdonságainkkal fizetünk, ami később kellemetlen következményekkel járhat.  

A legnagyobb fizetős VPN szolgáltatók pár ezer forint havidíjért már elérhetők. 

Fontos azonban, hogy alaposan vizsgálja meg bármely VPN-szolgáltatót, mielőtt regisztrálna náluk, és ellenőrizze az aktuális felhasználói véleményeket az adott szolgáltatóról. A megbízható szolgáltatók általában jó sebességet és erős titkosítást kínálnak, és nem rögzítik vagy értékesítik a felhasználói tevékenységgel kapcsolatos adatokat.


KRÉTA elérése VPN-ről 

A KRÉTA rendszer - biztonsági okokból - korlátozza a külföldi IP címekről történő hozzáféréseket. 

Ha VPN-t használ, úgy tűnik, mintha még mindig Magyarországon tartózkodna, így hozzáférhet a KRÉTA rendszerhez. Ez hasonló, mint amikor a különböző streaming platformokon magyar tartalomhoz szeretnénk hozzáférni vagy egyéb külföldről korlátozott oldalakat akarunk elérni.

Mi kell tenni, hogy VPN-en keresztül elérjük a KRÉTA rendszert? 

Egyszerűen regisztráljunk egy magyarországi IP címmel rendlkező VPN szolgáltatónál, majd csatlakozzon a VPN szerverhez és máris úgy használhatja a számítógépét vagy mobil eszközét, mint ha Magyarországon tartózkodna. 

Lehet saját VPN-t is használni? 

Igen, a legtöbb internetes router rendelkezik VPN szerver szolgáltatással, így megtehetjük azt is, hogy az otthoni (magyarországi) routeren beállítunk egy VPN szervert, majd ehhez kapcsolódunk külföldről. 

A különböző routereken eltérő lehetőségeink vannak a VPN használatára, a beállításhoz mindig olvassák el a router használati útmutatóját. 

Használhatok VPN helyett proxyt egy magyar IP-cím megszerzéséhez?

A magyar IP cím elkéréshez lehetőség van proxy szervert is használni, azonban fontos tudni hogy a proxy-k általában nem használnak titkosítást az adatok védelmére, így az internet használata közben láthatóvá válnak.

Számos, ingyenesen elérhető proxy naplózza és értékesíti a felhasználók adatait, eladja őket hirdetőknek vagy harmadik feleknek, ezért az ilyen szerverek használatakor nagyon körültekintően járjanak el. 

Mi az az OpenVPN? 

Az OpenVPN egy nyílt forráskódú szoftver, amely egy VPN (Virtual Private Network) protokollt és szoftvert valósít meg.

A VPN-protokoll lehetővé teszi a biztonságos és magán internetkapcsolat kialakítását azáltal, hogy az internetezők által küldött és fogadott adatokat titkosítja.

Az OpenVPN széles körben használt eszköz a biztonságos internetezéshez, és többféle rendszeren működik, beleértve a Windows-t, a macOS-t, a Linuxot, az Androidot és az iOS-t.

Az OpenVPN szoftver ingyenesen elérhető, ami azt jelenti, hogy bárki felhasználhatja a saját VPN szerver létrehozásához vagy a VPN-kliens telepítéséhez a személyes használatra.