Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Jelszavak megjegyzése

A KRÉTA rendszer alapértelmezetten nem ajánlja fel, hogy megjegyzi jelszavát, azonban bizonyos böngészők lehetőséget adnak arra. Kiemelten kérjük Önöket, hogy rendszereik és tanügyi adminisztrációik biztonsága érdekében:

 • Ne jegyeztessék meg jelszavukat olyan számítógépen, melyhez más is hozzáférhet!
 • Ne használjanak túl egyszerű, vagy egyértelmű jelszavakat!
 • Jelszavaikat ne írják fel olyan helyre, ahol más, illetéktelenek is láthatják!
 • Személyi számítógépeiket ne hagyják őrizetlenül, a rendszerbe belépve!

Jelszavak tárolása

A böngészőprogramok alkalmasak arra, hogy felhasználónevét és jelszavát eltárolják a későbbi bejelentkezés egyszerűsítése céljából, ugyanakkor mások számára elérhető, publikus számítógépen soha ne jegyeztesse meg a felhasználónevét és jelszavát! A jelszavak megjegyzése funkciót azonban kizárólag a saját számítógépén használja!

Jelszavak frissítése

Abban az esetben ha megváltoztatta jelszavát, akkor aböngészőprogramok általában felajánlják a mentett jelszó frissíését. Abban az esetben ha ez a frissítés nem történik meg, akkor előfordulhat, hogy a böngészőprogramban még a régi jelszava kerül tárolásra és a programba azzal próbál - sikertelenül - bejelentkezni. Ilyen esetben célszerű a JELSZÓ MUTATÁSA jelölőnégyzetre kattintani és megjeleníteni a beírt jelszavát. 

Elfelejtett jelszó funkció

Abban az esetben ha a KRÉTA rendszerben be van állítva az email címe, akkor az ELFELEJTETT JELSZÓ funkcióval kérhet az emailcímére egy jelzóváltoztatási linket, amelynek segítségével módosíthatja a jelszavát. A jelszóváltoztatási email kiküldését meg kell adnia a felhasználónevét és a rendszerben ehhez a felhasználónévhez tárolt emailcímét.

Ha a rendszerben nincs tárolva az emailcíme, akkor csak az intézmény KRÉTA adminisztrátora tud új jelszót beállítani. 

Hogyan lehet jelszót módosítani a KRÉTA rendszerbe!

A sikeres bejeelntkezés után a képernyő jobb felső sarkában a felhasználói profiloknál tudja módosítani a jelszavát!

 Jelszó módosítása a KRÉTA rendszerben és a jelszavakra vonatkozó szabályok

Hogyan tudom módosítani a jelszavamat? 

A belépés után megjelenő képernyő tetején jobb oldalon látható a belépett felhasználó "Profil menü"-je, ezen belül a felhasználói profilbeállításokban lehetőségünk van a jelszavak megváltoztatására, módosítására. A menüpontban van lehetősége a felhasználónak, hogy a jelszavát módosítsa. 

A módosításhoz szükséges a "Jelenlegi jelszó" megadása, majd az "Új jelszó" és az "Új jelszó megerősítése" mezők kitöltése, majd a "Mentés" gombbal a módosítások érvényesítése.

Jó tudni!

A jelszavakban nem célszerű az ékezetes karakterek használata, mivel az eltérő billentyűzetkiosztások miatt gyakran tévesztéshez vezethet. 

Milyen szabályokat érdemes betartani a jelszavak létrehozásakor, módosításakor? 

Nincs egységesen elfogadott, teljesen egyértelmű szabály arra, milyen is egy kellően biztonságos jelszó, ezért jaavslatként az alábbi tanácsokat érdemes megfontolni a jelszavak beállításakor:

 1. A jelszó legyen minimum 8 karakter hosszúságú, de általános elvként elmondható, hogy egy jelszó minél hosszabb, annál biztonságosabb!
 2. Használjunk vegyes kis és NAGYBETŰKET egyaránt jelszavunkban. 
 3. Kerüljük a gyakori vagy nagyon egyszerű jelszavakat, mert a támadók elsősorban ezzel próbálkoznak. Ilyen jelszavak azok, amelyek - bár a formai követelményeknek megfelelnek - de könnyen kitalálhatók (pl. a Jelszo123, Alma1234, qWeRty123456, Password1234567890, StarWars1977, passw0rd stb. ).
 4. Használjunk speciális karaktereket is, pl. írásjeleket a jelszavunkban. Egy vessző, pont, felkiáltójel vagy egyéb írásjel használata nehezebben kitalálhatóvá teszi a jelszavunkat, de ezeket az ésszerűség határán belül használjuk!
 5. Értelmes szavak használata. A közhiedelemmel ellentétben egy erős jelszónak nem feltétlenül szükséges teljesen véletlenszerűen egymás mellé rakott karakterekből állnia. Használhatunk értelmes szavakat (lehetőleg teljesen értelmetlenül hangzó szópárokat) is, amennyiben azoknak semmi közük hozzánk és nem utalnak semmilyen tulajdonságunkra, hozzátartozónkra, házi kedvencünkre.
 6. Változtassuk meg jelszavunkat rendszeresen, ill. abban az esetben, ha felmerül a gyanú, hogy valaki megtudta azt. Nem érdemes nagyon gyakran változtatni, a KRÉTA esetében azonban javasoljuk, hogy legalább évente érdemes megváltoztatni a jelszót. 
 7. Soha ne írjuk le papírra a jelszavainkat és még csak utalás szintjén se beszéljünk róla senkinek. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy már néhány, ártatlannak tűnő kérdés megválaszolásával már elegendő információt adhatunk ki a jelszavunkról ahhoz, hogy az a kérdező számára pontosan kitalálható legyen. Ha feledékenyek vagyunk, használjunk jelszókezelőt, a jelszófájlról pedig készítsünk időnként biztonsági másolatot!

Jelszókezelés bemutatása

Az alábbi videóban a KRÉTA rendszerre is, mint bármely elektronikus rendszerre érvényes, általános jelszókezelési tudnivalókat tekinthet meg.


Mi a teendő ha nem tud bejelentkezni a KRÉTA rendszerbe? 

Sikertelen bejelentkezés esetén kérjük, hogy az alábbi lépéseket ellenőrizze:

 • Vizsgálja meg, hogy megfelelő URL-t (linket, elérési utat) adott-e meg a böngészőben, ellenőrizze, hogy a https:// kifejezéssel kezdődik-e a webcím!

 • Próbálja meg a jelszavát egy látható helyen leírni, majd másolni, vagy amennyiben mástól gépi formában kapta, azt a levélből kimásolni, és beilleszteni!

 • Használja a JELSZÓ MEGJELENÍTÉSE funkciót, hogy ellenőrizhesse, hogy megfelelő jelszót írt be a bejelentkezéshez!
 • Ellenőrizze, hogy felhasználónevében vagy jelszavában a nagy rövid O betű, valamint a 0 nem keveredik e, szintén hasonló az eset a rövid nagy i és a kicsi L betű esetén, valamint bizonyos esetben a 2-es szám és a Z betű is könnyedén keverhető!
 • Ellenőrizze a billentyűzet kiosztás megfelelően van-e beállítva!
 • Abban az esetben ha "Érvénytelen vagy lejárt munkamenet" üzenetet kap, akkor zárja be a böngészőprogramot és nyissa meg újra. 
 • Törölje a böngészőprogram gyorsítótárát!
 • Elllenőrizze, hogy számítógépén vagy telefonján a rendszeridő pontosan van-e beállítva! bban az esetben ha a rendszeridő hibásan van beállítva a számítógépén - biztonsági okokból - a rendszer nem engedélyezi még helyes adatokkal sem a belépést!

 • Ha számítógépen probál bejelentkezni, akkor próbálja meg a mobil applikáció segítségével a bejelentkezést, ill. fordítva ha mobil eszközről próbálkozik, akkor próbálja meg böngészőprogramon keresztül! 
 • Ha van lehetősége próbálja meg a bejelentkezést egy másik számítógépről is!

Mi a teendő ha a fentiek ellenére sem tud bejelentkezni a KRÉTA rendszerbe? 

Amennyiben egyik megoldás sem oldotta meg problémáját és tanulóként, tanárként vagy szülőként szeretne belépni, akkor forduljon a KRÉTA intézményi adminizstrátorához, aki tud új felhasználónevet vagy jelszót generálni. Abban az esetben ha az eredeti adminisztrátor felhasználót szerette volna használni, kérjük, forduljon fenntartójához, minden más esetben javasoljuk, hogy a rendszer eredeti adminisztrátor felhasználójával lépjen be, és módosítsa a felhasználó jelszavát egy új értékre.

Fontos tudni!

Az Educational Development Informatikai Zrt. nem tudja módosítani a KRÉTA rendszer felhasználóinak adatait, nem tud új felhasználónevet vagy jelszót készíteni! A KRÉTA rendszer felhasználói adatait kizárólag az intézmény tudja módosítani!

Amennyiben a fenti megoldást követően is problémát jelez a rendszer, kérjük, értesítse ügyfélszolgálatunkat!

 • No labels