Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Gyakran Ismételt Kérdések a Munkaerőpiaci Előrejelző Rendszerről

  

A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény 21/B. §-a rendelkezik a Munkaerőpiaci Előrejelző Rendszer (MER) létrehozásáról és működtetéséről. A MER egy olyan előrejelző és elemző rendszer, amely összerendeli a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának információit, és ezáltal képes a valós munkaerő-piaci igények meghatározására és ezen igényeknek megfelelő képzési, kibocsátási követelmények definiálására, adatalapon támogatva ezzel a szakpolitikai döntéshozatalt.

A MER rendszer használatával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és válaszokat ide kattintva olvashatják el!

MER 

KRÉTA IER - Mentett iskolai dokumentumok

  

A KRÉTA Iskolai Egészségügyi Rendszermodul (KRÉTA-IER)  oktatóvideóban a Mentett iskolai dokumentumok menüt mutatjuk be a program felhasználóinak.

A videóban a dokumentumok kererését, szűrését, leválogatásá és, megtekintését mutatjuk be, számos példával segítve a felhasználók munkáját!

KRÉTA-IER 

KRÉTA IER - Lekérdezések

  

A a KRÉTA Iskolai Egészségügyi Rendszermodul (KRÉTA-IER)  oktatóvideóban a Lekérdezések menüt ismertetjük  a rendszer felhasználóinak.

KRÉTA-IER 

KRÉTA IER - Csoportos egészségnevelés

  

A a KRÉTA Iskolai Egészségügyi Rendszermodul (KRÉTA-IER)  oktatóvideóban a Csoportos egészségnevelés menüt ismertetjük  a rendszer felhasználóinak.

KRÉTA-IER 

KRÉTA IER - Szakrendelések létrehozása

  

Az oktatóvideóban a Szakrendelések létrehozását ismertetjük  a rendszer felhasználóinak a KRÉTA Iskolai Egészségügyi Rendszermodulban.

KRÉTA-IER 

KRÉTA Negyedéves tájékoztató 8. szám

  

Megjelent a KRÉTA negyedéves tájékoztatójának 8. száma, az elmúlt időszak KRÉTA, FKRÉTA, IFM és LEP rendszerrel kapcsolatos  eseményeinek leírásával!

KRÉTA F-KRÉTA

Munkarőpiaci Előrejelző Rendszer

  

A KRÉTA Tudásbázisban elérhető a Munkarőpiaci Előrejelző Rendszer tudásbázis aloldala, ahol hasznos információkat olvashatnak a programról és annak használatáról.

MER

A KRÉTA v2.102 verzió újdonságai

  

A KRÉTA v2.102-es verziójának szoftverfrissítése a tegnapi napon kitelepítésre került az éles KRÉTA rendszerekre. A KRÉTA rendszer frissítéseinek újdonságairól ide kattanitva olvashat részleteket!

KRÉTA


Német nyelvi leckék az IFM modulban

  

Elérhetővé vált a német - mint tanult nyelv - a KRÉTA  Idegennyelvi Felkészítő Modulban. Az alkalmazásban a nyelv választás során a tanult nyelvek listáján a német nyelv kiválasztása is elérhető.

KRÉTA-IFM

Védőoltások feltöltése az EESZT rendszerbe

  

A KRÉTA Iskolai Egészségügyi Rendszermodul (IER) használatát bemutató újabb videóban ismertetjük a Védőoltások feltöltését az EESZT rendszerbe.

KRÉTA-IER

KRÉTA IER adatok betöltése és kezelése

  

KRÉTA IER tanulói adatok betöltése és kezelése aloldalon lépésről-lépésre leírjuk és egy rövid  oktatóvideón is bemutatjuk, hogy a KRÉTA rendszerben hogyan lehet kezelni a IER adatokat.

KRÉTA-IER

KRÉTA IER - Tisztasági vizsgálat

  

A KRÉTA Iskolai Egészségügyi Rendszermodul használatát bemutató oktatóvideó. A videóban a Tisztasági vizsgálat funkció kezelését mutatjuk be az IER modul felhasználóinak. 

KRÉTA-IER

fKRÉTA - Képzések kezelése

  

Az fKRÉTA Videótár újabb oktatóvideójában a f-KRÉTA Felnőttképzés-Menedzsment Rendszer felhasználóinak mutatjuk be a Képzések kezelése funkciót. 

F-KRÉTA

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program 2021/2022 tanév - Pályázati felhívás és működési szabályzat

Működési szabályzat és pályázati felhívás 2021/2022. tanévre

KKÖP

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program 2021/2022 tanév - Ösztöndíjas Szerződéstervezet minta

  

Ösztöndíjas szerződés minta a 2021/2022. tanévre

KKÖP 

Tanulói ösztöndíj jogosultság beállítása

  

Tájékoztató a szakképző intézmények részére a tanulói ösztöndíj jogosultságát befolyásoló "Állam által ingyenesen biztosított képzésben résztvevő" opció beállításáról. 

SZAKKÉPZÉS

Ösztöndíj rendszer 2021/2022 tanév

  

Részletes tájékoztató és útmutató a szakképző intézmények részére a 2021/2022-es tanévben a szakképzési ösztöndíj szabályairól és kezeléséről a KRÉTA rendszerben.

SZAKKÉPZÉS

Az Emberi Erőforrások Minisztere jóváhagyta a KRÉTA rendszert, mint a kötelező tanügyi nyilvántartást felváltó elektronikus adatnyilvántartást

  

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 57. § (6) bekezdésében foglaltak szerint az iskolai nyomtatványok - az év végi bizonyítvány és az állami vizsga teljesítéséről kiállított bizonyítvány kivételével - az oktatásért felelős miniszter, szakképesítést tanúsító bizonyítvány esetén a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter által jóváhagyott rendszer alkalmazásával, a személyiségi, adatvédelmi és biztonságvédelmi követelmények megtartásával elektronikus úton is elkészíthetők és tárolhatók. Az Nkt. 77. § (2) bekezdés h) pontja alapján az oktatásért felelős miniszter jóváhagyása szükséges a kötelező tanügyi (papíralapú) nyilvántartást felváltó elektronikus adatnyilvántartáshoz. 

2018. augusztus 15-én az Emberi Erőforrások Minisztere jóváhagyta a KRÉTA rendszert, mint a kötelező tanügyi nyilvántartást felváltó elektronikus adatnyilvántartást, a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 94. §-ában foglalt alábbi tanügyi nyomtatványok tekintetében:

  • osztálynapló,

  • csoportnapló,

  • egyéb foglalkozási napló,

  • órarend,

  • tantárgyfelosztás,

  • ellenőrző.

A miniszteri jóváhagyás lehetővé teszi, hogy a 2018/2019. tanévtől kezdve a fenti tanügy-igazgatási dokumentumok már a KRÉTA rendszerben tárolhatóak, őrizhetőek, a rendszerben előállított naplók elfogadott hivatalos dokumentumnak minősülnek, és – az Nkt. 57.§ (6) bekezdése szerinti kivételektől eltekintve – nem szükséges kinyomtatni őket.

A köznevelési intézmény a házirendben meghatározhatja az eljárást, hogy amennyiben egy szülő kéri a papír alapú tájékoztatást, akkor ezt milyen módon kaphatja meg. Javasoljuk, hogy a papír alapú tájékoztatás a KRÉTA rendszerből nyomtatott dokumentum formájában történjen meg értesítőben (ellenőrző), amelyet a köznevelési intézmény ad ki a szülő kérésére legfeljebb havonta egyszer.

Ismerkedjen meg a KRÉTA  Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer különböző programjaival és szoftvermoduljaival!

KRÉTA

Szakmai útmutatók letöltése

A tudásbázisban ide kattintva elérhetők a köznevelési ill. a szakképzési intézmények részére készített legújabb szakmai útmutatók.

Az archívumban a korábbi tanévek szakmai útmutatóit, leírásait is megtalálhatja ha szüksége van rá. 

E-ÜGYINTÉZÉS KRÉTA POSZEIDON

Lázár Ervin Program modul

  

Az KRÉTA Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer rendszerekben elérhetővé vált a Lázár Ervin Program (LEP) modul!

Az Intézményi KRÉTA rendszerek Lázár Ervin Program modul részeit és azok használatát bemutató felületek az alábbi Tudásbázis aloldalakon érhetőek el.

LEP modul, Intézményi adminisztrátori felület

LEP modul, intézményi adminisztrátori felület - videó

LEP intézményi napló felület

LEP modul, intézményi napló felület - videó

LEP modul, intézményi elektronikus ellenőrző felület

KRÉTA